Friday, 27 March 2009

NOTA PENTING SILA DOWNLOAD PADA LINK DI BAWAH

SIKAP TERBUKA RAJA MELAKA
DOWNLOAD DI SINI

http://www.ziddu.com/download/4032153/aaa.rar.html

kritikan sumber sejarah
DOWNLOAD DI SINI
http://www.ziddu.com/download/4050131/kritikansumber.pdf.html

Tuesday, 24 March 2009

KEOBJEKTIFAN TUHFAH AL NAFIS

Pada pendapat saya, setelah membaca dan mengkaji isi kandungan Tuhfat Al Nafis, saya mendapati pengarangnya, Raja Haji Ahmad dan Raja Ali Haji kurang objektif dalam penulisan Tuhfat Al Nafis. Hal ini kerana setelah meneliti kandungan Tuhfat Al Nafis, terdapat beberapa bukti dan beberapa aspek yang menunjukkan pengarang kurang objektif dalam penulisannya.
Pengarang Tuhfat Al Nafis bersifat kurang objektif dalam penulisannya kerana penulis mempunyai sentiment pro Bugis. Tema Tuhfat Al Nafis lebih cenderung cerita-cerita raja dan masyarakat Bugis atau lebih dianggap sebagai Bugis-centric . Hal ini dapat dilihat apabila pengarang bersifat antagonis terhadap suku kaum Melayu dan suku kaum Minangkabau. Pengarang sebenarnya mempunyai hubungkait keturunan dengan kaum Bugis. Dalam hal ini pengarang adalah keturunan daripada Yang Di Pertuan Muda yang kedua iaitu Opu Daeng Cellak . Selain itu, pengarang juga memberi anggapan yang negatif terhadap kaum Melayu. Syahadan apabila dilihat oleh sesetengah suku-suku sebelah melayu hal yang demikian itu, maka terbakarlah hatinya oleh api hasad yang tertanam di dalam hatinya . Pengarang sebenarnya ingin mempengaruhi pembaca dengan memasukkan elemen-elemen yang positif tentang Bugis dan menyebelahi Bugis. Kredibiliti pengarang boleh dipertikaikan keran pengarang lebih condong terhadap kaumny sendiri.
Selain itu, pengarang juga kurang objektif terhadap penulisan Tuhfat Al Nafisiaitu penulis cuba menaikkan imej lima bersaudara Opu Bugis. Ini dapat dilihat apabila pengarang cuba mempengaruhi pembaca mengenai kehandalan pahawan Bugis. Kecondongan Raja Ali terhadap semangat Bugis menyebabkan beliau lebih menggambarkan tantang kehandalan pahlawan-pahlawan Bugis yang sememangnya handal dalam peperangan sehingga mereka dapat memegang beberapa jawatan tinggi dalam tampuk pemerintahan kerajaan Melayu Johor pada ketika itu . Dalam penulisan Tuhfat Al Nafis, pengarang cuba menyatakan bahawa setiap kali campur tangan 5 Bersaudara Opu Bugis berjaya menyelesaikan masalah perebuhatan takhta antara dua pihak yang bersengketa. Selain itu juga, pengarang juga mempengaruhi pembaca mengenai kehandalan pahlawan Bugis dalam peperangan dan menyelesaikan masalah yang timbul dalam sesebuah negeri di samping menceritakan mereka adalah pahlawan yang gagah, berani dan tidak gentar menghadapi musuh . Contohnya, pengarang ada menceritakan Lima Opu Besaudara membantu Sultan Muhammad Zainuddin untuk mendapatkan takhta pemerintahan Kerajaan Matan yang Sebelum ini dikuasai oleh Pangeran Agung .
Pengarang juga kurang objektif terhadap penulisan Tuhfat Al Nafis. ini dapat dilihat apabila pengarang cuba menjatuhkan maruah Raja Kecil dengan mempertikaikan cara kelahiran Raja Kecil. Maka tatkala baginda itu hampir mangkat, maka Encik Pong itu pun makan mani baginda itu konon., waktu baginda itu datang berahikan isterinya peri, maka terpancarlah mani baginda itu. Lalu disuruhnya makan kepada Encik Pong. Maka jadilah bunting Encik Pong . Pengarang bersikap prejudis terhadap Raja Kecil dengan mempersoalkan cara kelahiran Raja Kecil. Hal ini adalah kurang objektif kerana cara kehamilan Encik Pong adalah sangat aneh dan tidak logik serta tidak dapat diterima akal fikiran. Selain itu juga, pengarang cuba menghina cara Encik Pong mengandungkannya Di sini dapat dilihat bahawa pengarang cuba mempengaruhi pembaca dengan menimbulkan konflik kepada pembaca mengenai Raja Kecil bukan merupakan anak gahara iaitu anak kepada Sultan Mahmud Syah.
Di samping itu juga, kredibiliti pengarang juga turut di pertikaikan kebenarannya dan dapat dilihat secara langsung kurang objektif apabila memasukkan unsur-unsur mitos dalam penulisannya. Pengarang cuba menyatakan susur galur keturunan mereka berasal dari Puteri Balkis. Adalah Sitti Mallangkik itu pada setengah kaul Bugis, keturunan daripada Puteri Balkis konon . Perkataan ‘konon’ yang digunakan oleh pengarang telah menimbulkan keraguan. Pengarang seolah-olah menggambarkan cerita yang disamapaikan adalah tidak benar dan tidak boleh dipercayai oleh pengarang sendiri. Pengarang juga keliru dengan penjelasan tersebut. Pada hakikatnya Puteri Balkis tinggal di Saba yang merupakan sebuah kerajaan. Selain itu juga, Puteri Balkis merupkan isteri kepada Nabi Sulaiman. Hal ini adalah mitos semata-mata kerana pengarang ingin memberikan keabsahan tentang kedatangan Bugis di Johor-Riau. Karya Melayu yang menggambarkan asal usul Bugis dapat dilihat dalam Tuhfat Al Nafis dan salasilah Melayu dan Bugis. Kedua karya ini mengisahakan kedatangan orang Bugis yang dihubungkan dengan mitos bahawa orang Bugis di Tanah Melayu adalah keturunan Nabi Sulaiman yang menikah dengan Puteri Balkis. Perkahwinan itu melahirkan seorang penguasa wanita yang bernama Sitti Mallangik, yang berkuasa di Palangi(ada yang mengatakan Selangi). Wanita itu kemudian menikah dengan Raja Bugis yang Berkuasa di Luwuq .
Walaubagaimanapun, kredibiliti pengarang boleh dipertikaikan dan secara langsung pengarang dilihat kurang objektif . Menurut Collingwood, ahli sejarah mesti membentuk semula fikirannya apa yang telah berlaku dalam fikiran watak-watak yang hal mengenai mereka ditulisnya . Pengarang memasukkan unsure-unsur mitos untuk mengagung-agungkan kaum Bugis. Pengarang juga tidak dapat membuktikan kesahihan cerita tersebut.
Selain itu, pengarang Tuhfat Al Nafis juga kurang objektif berdasarkan cara kematian Raja Kecil. Ini kerana cara kematian Raja Kecil serta keadaan Raja Kecil yang hilang akal akibat daripada terkena tulah’besi kawi’. Pengarang menceritakan bahawa kedaulatan kerajaan Raja Kecil yang yang merosot akibat apabila tercetusnya pergaduhan antara putera-putera Raja Kecil untuk merebut takhta kerajaan Siak sejak sebelum kemngkatan baginda lagi. Selain itu juga, pengarang juga menyatakan Raja Kecil menjadi telah menjadi gila serta memungkiri perjanjian dengan Sultan Sulaiman. Ini adalah bercanggah dengan Hikayat Siak yang menyatakan sebaliknya tentang kematian Raja Kecil. Menurut Hikayat Siak, Raja Kecil menjadi gila disebabkan oleh beliau terlalu sedih dengan kematian isterinya yang tercinta. Sementara itu, menurut Syair Perang Siak ada menyatakan Raja Kecil gila bukan disebabkan oleh kematian isterinya atau melanggar janji dengan Sultan Sulaiman . Sebaliknya Raja Kecil menjadi bingung dan menghadapi tekanan akibat daripad persengketaan kedua-dua puteranya yang merebut takhta kerajaan Siak. Syahadan di dalam hal itu antara anak-anak itu selalu berbantah beratas-atasan. Maka kata Raja Alam, ‘Aku yang tua, aku yang patut menjadi raja’, dan Tengku Mahmud, ‘Aku yang terlebih dahulu patut menjadi raja kerana aku anak gahara. Maka di dalam hal itu mungkin sehari, mungkin bertambah kharabatan . Ini dapat dinyatakan bahawa pengarang kurang objektif tentang cara kematian Raja Kecil. Selain itu juga, pengarang juga telah menimbulkan keraguan serta persoalan yang sebenarnya tidak tepat dan bercanggah. Dalam hal ini, fakta yang ditulis oleh pengarang tidak semestinya tepat kerana tiada bukti yang boleh dipastikan daripada peristiwa tersebut yang boleh dipercayai.
Pengarang Tuhfat Al Nafis dilihat jurang objektif apabila pengarang menyatakan bahawa lima Bersaudar Opu Bugis berhijrah ke Johor-Riau dan Tanah Melayu bukan kerana pencarian harta. Antara lima Bersaudara Opu Bugis ialah Opu Daeng Parani, Opu Daeng Menambun, Opu Daeng Merewah, Opu Daeng Cellak dan Opu Daeng Kemasi. Bagaimana pun, kedatangan lima Opu Bersaudara itu bertujuan untuk mencari harta kekayaan, kedudukan nama dan pengaruh yang kuat. Di sini pengarang menggunakan penulisannya adalah untuk meningkatkan imej Bugis semata-mata. Ini dapat dilihat setelah lama memberi khidmat setia kepada Sultan Sulaiman , Opu Daeng Cellak telah dianugerahkan dengan gelaran Yang Dipertuan Muda.ini dapat membuktikan bahawa penghijrahan mereka adalah untuk mencari harta, peluang dan kedudukan nama dan juga mempunyai sokongan pengaruh. Hal ini adalah bertentangan dengan penulisan Tuhfat Al Nafis. pengarang cuba menonjolkan bahawa Bugis adalah baik. Ini kerana pengarang juga berketurunan Bugis. Tujuan lima Bersaudara Opu ini datang berhijrah adalah untuk mendapatkan harta, kedudukan, nama dan jaga kekuatan semata- mata.
Selain itu, penulisan Tuhfat Al Nafis adalah kurang objektif kerana pengarang menjadikan penulisannya sebagai tempat meluahkan perasan. Ini dapat dilihat apabila pengarang menjadikan Tuhfat Al Nafis sebagai tempat untuk menceritakan kegiatan keluarga Siak-Minangkabau yang sudah sekian lama menjadi musuh nenek moyang mereka. Disamping itu, juga, keturunan pengarang bermusuhan dengan Raja Kecil atas perebutan Siak dengan Bugis. Selain itu juga, pengarang juga menggunakan Hikayat Siak sebagai sumber rujukan untuk penulisan Tuhfat Al Nafis. melalui penulisannya juga, pengarang cuba menaikkan imej Bugis yang dianggap sebagai pahlawan yang handal dan mempunyai pengaruh yang kuat.
Selain itu, pengarang lupa bahawa permusuhan antara Raja kecil dan Raja Sulaiman semakin meruncing adalah disebabkan oleh campur tangan Bugis di Johor- Riau. Pada hakikatnya Bugis mempunyai agendanya yang tersendiri. Mereka bukanlah golongan yang berpengaruh seperti yang disangkakan. Oleh itu, pengarang menerapkan sentimen kebugisan kerana pengarang sendiri berketurnuan bugis.
Pengarang juga dilihat kurang objektif apabila pengarang cuba menyatakan bahawa suku kaum Melayu ada menyimpan persaan dengki terhadap kaum Bugis yang dikatakan rapat dan baik dengan Sultan Sulaiman. Pengarang cuba mempengaruhi pembaca dengan menyatakan kaum Melayu tidak baik dan tidak menyebelahi mereka secara halus melalui penulisannya. Ini dapat dibuktikan apabila pengarang menyatakan kaum Melayu termasuk Raja Terengganu dikatakan membuat fitnah terhadap kaum Bugis untuk menghalau mereka daripada terus tinggal di Johor Riau. Sealin itu, pengarang cuba meningkatkan imej Bugis dengan menyatakan bahawa kaum Bugis lebih mulia daripada kaum lain yang ada di Johor Riau. Di dalam tuhfat Al Nafis juga ada menceritakan tentang pemeriksaan yang dillakukan oleh Sultan Sulaiman terhadap fitnah yang dilakukan oleh kaum Melayu adalah palsu semata-mata.
Walaupun, penulisan Tuhfat al Nafis mempunyai kecondongan tetapi berdasarkan penulisan pengarang terdapat juga keobjektifan dalam Tuhfat al Nafis.Ini dapat dilihat apabila penulis menghuraikan tarikh yang tepat bagi segala peristiwa kelahiran, kemangkatan dan pertabalan. Ini adalah keobjektifan yang sebenar. Pengarang juga ada menghuraikan tentang tarikh kemangkatan Sultan Mahmud. Syahadan apabila baginda itu mangkat maka segal orang-orang besar negeri Johor pun mengangkatlah akan Datuk Bendahara Menjadi Raja Johor. Adalah mangkatnya pada Hijrah sanat1111 pada bulan Safar, hari Jumaat dan menggantikan kerajaanlah Bendahara Tun Habib, pada delapan haribulan Rabiul Awal, hari Khamis, waktu loha dan Raja Sulaiman pun lahir ke dunia pun waktu itu . Ini jelas dapat dilihat pengarang menggunakan sumber yang benar dalam penulisannya tanpa condong kepada mana-mana pihak.
Selain daripada sistem pentarikhan, penggunaan ‘aku’ dalam penulisan pengarang adalah objektif. Ini kerana pengarang berada ditempat kejadian dan pengarang mengalami sendiri kejadian tersebut. Disamping itu juga ia menunjukkan pengarang menunjukkan peristiwa itu berlaku depan mata pengarang sendiri. Ini dapat dilihat apabila pengarang sendiri menyatakan, demikianlah khabar dari orang tua entahkah apa ertinya aku pun tak tahu. Wallahua’lam mana-mana aku lihat dan aku dengar dan aku lihat dalam sejarah itulah yang aku suratkan. Begitulah yang digambarkan oleh penulis tantang kejadian yang berlaku ketika pengarang berada di tempat kejadian.

KESIMPULANNYA.

Berdasarkan kajian yang telah saya lakukan terhadap Tuhfat Al Nafis, pengarang adalah kurang objektif terhadap penulisannya. Pengarang iaitu Raja Haji Ahmad dan Raja Ali Haji. Hal ini dapat dibuktikan apabila pengarang condong kepada kaum Bugis iaitu pengarang sendiri merupakan keturunan Bugis. Oleh yang demikian, pengarang bersifat antagonis terhadap kaun lain. Jadi jelaslah bahawa penulisan Tuhfat Al Nafis sebenarnya kurang objektik walaupun terdapat keobjektifannya.

BIIBLIOGRAFI

BUKU.

Anhar Gonggong, 2003. Menelusi Jejak Warisan Sastra Dunia; La Galigo dan Kejayaan Bugis di Tanah Melayu (Riau), Indonesia, Pusat Studi La Galigo
Arba’iyah Mohd Noor, 2002. Ilmu Sejarah dan Pensejarahan. Ampang/hulu Kelang, Dewan Bahasa dan Pustaka.
Eh. Carr, terjemahan Ab. Rahman Haji Ismail, 1984. Apakah Sejarah. Kuala Lumpur, Dewan Bahasa dan Pustaka.
Mohd Yusof Mohd Noor, 1997. Salasilah Melayu dan Bugis. Shah Alam, Penerbit Fajar Bakti Sdn Bhd.
Raja Haji Ahmad dan Raja Ali Haji(ed) 1997, Tuhfat Al Nafis. Shah Alam, Penerbit Fajar Bakti Sdn Bhd.
,

Sunday, 22 March 2009

Kepentingan sejarah

PENDAHULUAN
Manusia memang mementingkan sejarah dan tidak berupaya untuk melupakannya. Sebelum isu ini dikupas dengan lebih mendalam, maka perlulah kita mengetahui pengertian sejarah itu sendiri. Pemahaman yang mendalam tentang sejarah itu sendiri akan memperlihat kepentingannya yang tidak dapat tidak bagi masyarakat sekarang untuk menerimanya. Menurut Kamus Dewan Edisi Ketiga, ‘sejarah’ membawa maksud asal-usul (keturunan), salasilah, peristiwa yang benar-benar berlaku pada waktu yang lampau, kisah, riwayat, tambo, kajian atau pengetahuan mengenai peristiwa-peristiwa yang telah lalu, tawarikh. Orang Barat yang terdiri daripada Herodotus telah menyamakan perkataan sejarah dengan perkataan Inggeris iaitu Histories. Perkataan ini berasal dari perkataan Historia yang bererti penyelidikan atau penyiasatan. Di sini menunjukkan bahawa pengkajian sejarah bergantung sepenuhnya kepada penyelidikan terhadap perkara-perkara yang benar-benar pernah terjadi.
Manakala secara umumnya sejarah itu dapat didefinisikan sebagai rekonstruksi masa lalu. Jangan dibayangkan bahawa membangun kembali masa lalu itu untuk kepentingan masa lalu itu sendiri kerana itu merupakan antikuarianisme dan bukan sejarah. Juga jangan dibayangkan masa lalu yang jauh. Hal ini kerana menurut salah seorang sejarawan Amerika, sejarah itu ibarat orang menaiki kereta menghadap ke belakang.
KEPENTINGAN SEJARAH KEPADA MANUSIA
Sejarah sememangnya memainkan peranan yang penting dalam kehidupan manusia pada masa sekarang mahupun pada masa hadapan walaupun sesetengah masyarakat awam berpendapat sejarah itu hanyalah rangkaian kisah lalu dan tidak perlu diungkit lagi. Malah menurut mereka iaitu masyarakat awam yang tidak mempunyai kefahaman mengenai disiplin ilmu sejarah ini, belajar sejarah itu bukannya kewajipan dan tidak mempelajarinya bukanlah satu kesalahan. Pandangan ini sememangnya tidak benar bagi golongan intelek sejarah kerana menurut mereka sejarah itu merupakan peristiwa masa lalu yang kita harus terima ia mempunyai kegunaan, malah nilaian tertentu, dalam kehidupan manusia. Sedikit sebanyak kita dapat melihat bahawa sejarah itu suatu proses yang bersambungan; kita dapat merasakan bahawa sesuatu peristiwa yang kita hadapi pada hari ini merupakan sebahagian daripada peristiwa semalam dan kemungkinan besar pula akan menunjang menjadi sebahagian daripada peristiwa yang akan berlaku pada masa akan datang.
Sejarah dikatakan penting bagi meningkatkan ilmu pengetahuan di kalangan masyarakat terutamanya masyarakat intelek yang beria-ia untuk mendalami kepelbagaian disiplin ilmu pengetahuan seterusnya merakamkannya sama ada dalam bentuk bercetak, audio mahupun visual. Rakaman atau pendokumentasian ini akan disebarluaskan ke segenap lapisan masyarakat. Kita sebagai manusia seharusnya mengetahui akan diri kita dan mengetahui keupayaan diri kita sendiri. Hal ini dapat kita ketahui melalui sejarah. Menurut pendefinisian sejarah oleh Carr, menunjukkan bahawa sejarah berfungsi untuk menyimpan dan meneruskan pengalaman-pengalaman secara kolektif dari satu generasi ke satu generasi berikutnya dan dengan itu berlakunya proses pembudayaan, sosialisasi dan pendidikan secara terus-menerus. Sejarah penting dalam meningkatkan pengetahuan ini dapat kita sorotkan dalam Tuhfat Al-Nafis yang menerangkan perihal kesultanan Melayu Johor-Riau dan Bugis. Tulisan ini menceritakan asal-usul, peperangan, pemerintahan dan segala macam mengenai kesultanan Melayu Johor-Riau dan Bugis. Jadi melalui pembacaan dan pengkajian yang lebih mendalam tentang tulisan ini iaitu Tuhfat Al-Nafis, pembaca dan pengkaji akan sekaligus dapat meningkatkan pengetahuan mengenai kesultanan Melayu Johor-Riau dan Bugis. Tuhfat Al-Nafis hanya merupakan salah satu contoh dalam memperkenalkan kepentingan sejarah sebagai pemangkin dalam meningkatkan ilmu pengetahuan.
Sejarah turut berperanan dalam memberi pendidikan kepada masyarakat terutamanya pendidikan moral. Ini dapat dibuktikan melalui peristiwa-peristiwa dalam Sejarah Melayu yang memberi pendidikan moral kepada kita. Misalnya, salah satu faktor keruntuhan kerajaan Singapura adalah akibat kezaliman rajanya iaitu Raja Iskandar Syah yang telah mengaibkan rakyatnya akibat sikapnya yang membuta-tuli dengan menjatuhkan hukuman yang mengaibkan terhadap gundik kesayangannya iaitu puteri Sang Rajuna Tapa yang difitnah . Hal ini telah menyebabkan Sang Rajuna Tapa belot dan berkrompomi dengan Majapahit seterusnya membolehkan Majapahit menawan Singapura. Di samping memberi pendidikan moral kepada masyarakat, sejarah juga memainkan peranan yang penting dalam pembinaan intelektual. Pembinaan intelektual bermaksud pembinaan dari segi pemikiran sesebuah masyarakat terutamanya yang mengkaji peristiwa sejarah. Pembinaan moral dan intelektual di kalangan masyarakat amat penting kerana tanpa kedua-dua aspek ini maka masyarakat yang lahir merupakan masyarakat yang kurang matang dalam segala aspek kehidupan dan tidak mampu serta tidak bersedia untuk menghadapi dunia mendatang.
Sejarah juga dikatakan berkepentingan untuk mematangkan minda dan diri manusia. Hal ini kerana, melalui pengkajian sejarah maka kita akan dapat memperoleh ilmu pengetahuan dan pelbagai maklumat. Dapatan kajian mengenai sejarah terutamanya peristiwa-peristiwa sejarah yang menjadi sumber ilmu pengetahuan dan maklumat akan diolah, diproses dan dicerna oleh minda dan ini akan mewujudkan paradigma dalam pemikiran. Melalui kematangan minda, maka manusia akan dapat meningkatkan keyakinan diri setelah melihat keterlibatan dan peranan serta sumbangan tokoh-tokoh sejarah terutamanya mereka yang terlibat dalam proses perkembangan tamadun sama ada tamadun dunia ataupun tamadun setempat. Kita dapat lihat melalui sejarah kemerdekaan negara kita Malaysia, Tunku Abdul Rahman telah mempelopori langkah kemerdekaan negara kita melalui rundingan bukannya melalui pertumpahan darah. Peristiwa ini jelas menunjukkan sumbangan tokoh-tokoh dalam memperolehi kemerdekaan. Sudah tentu sumbangan tokoh-tokoh ini menjadi penting dalam sejarah hari ini kerana melalui sumbangan mereka akan memberi keyakinan diri kepada masyarakat untuk memperbaiki kehidupan mereka pada hari ini dan masa depan.
Salah satu sebab yang memuatkan sejarah itu tidak dapat untuk dilupakan dan senantiasa penting sama ada untuk hari ini mahupun masa depan adalah disebabkan sejarah itu merupakan warisan untuk generasi akan datang. Sememangnya setiap perkara baik yang kita lakukan sudah pasti ita mahu perkara itu diwarisi dan diperturunkan kepada generasi kita akan datang. Hal ini kerana setiap peristiwa itu mempunyai kebaikan dan keburukannya, maka generasi baharu perlulah mentelaahnya dan mengaplikasikan dalam kehidupan yang mendatang. Perihal yang baik dijadikan tauladan, manakala perihal yang buruk dijadikan sempadan. Kita dapat perhatikan melalui pengamalan adat Melayu yang menerima pengaruh India dan sesetengahnya masih diamalkan hingga ke hari ini. Pertalian adat Melayu dengan India dapat dilihat dalam adat istiadat pertabalan iaitu Sultan duduk di atas takhta tidak bergerak-gerak semasa upacara dijalankan. Ini adalah satu ciri sifat devaraja. Adat ini merupakan salah satu daripada warisan untuk generasi akan datang. Manakala menurut Raja Ali Haji:
Keluh-kesah duduk berpindah
Memikirkan perkataan barang yang indah.
Hal ini saya permaklumkan
Kepada Tuan Penghulu saya sembahkan
Sampailah hajat yang dicitakan
Mudah-mudahan dapatlah dipergunakan.”
Sejarah amat sinonim dengan pengajaran. Hal ini kerana sejarah merupakan himpunan kisah-kisah yang telah lalu. Jadi terdapat kepelbagaian peristiwa dan fenomena telah berlaku dan ini memungkinkan generasi baru untuk mengambil iktibar dan pengajaran. Walau bagaimanapun, sejarah itu sememangnya perlu dijadikan sumber kesedaran kepada masyarakat dalam memupuk semangat bagi memperbaiki segala kelemahan, menilai kesilapan yang telah dilakukan oleh masyarakat tradisi, memulihkan semula kekuatan moral dan mental bagi kemajuan individu, masyarakat, dan negara. Ranke mengakui bahawa matlamat utama ahli sejarah ialah untuk menghasilkan sejarah dunia, yang mana peristiwa-peristiwa setempat harus dicantumkan dalam satu rangkaian yang melibatkan seluruh dunia. Namun, percantuman ini tidak harus mengabaikan penelitian peranan individu, generasi, institusi, negara dan bangsa yang wujud secara berasingan tetapi berinteraksi antara satu sama lain untuk mencetuskan kejadian-kejadian yang bersifat sejagat itu. Pada amnya, setiap anggota masyarakat, yang psikologinya tidak dirosakkan oleh penekanan penjajahan ataupun sistem politik tradisi yang beku, akan mempunyai daya usaha serta kekuatan untuk berjuang demi menebus kembali kekurangan dan juga kegagalannya pada masa lepas. Dalam hal ini, masa lalu itu merupakan petunjuk bagi seseorang insan untuk mengendalikan masa yang sedang dihadapinya dengan penuh keyakinan dan kekuatan. Seperti yang telah disebutkan, manusia juga akan menggunakan masa lalu sebagai petunjuk bagi merancang masa depan yang lebih bermakna. Skop ini dapat kita perhatikan peristiwa ketidaksetiaan sesetengah golongan pembesar Melaka pada awal abad ke-15 yang bersubahat dengan Portugis telah menjadi salah satu daripada faktor runtuhnya empayar Melaka. Peristiwa ini boleh dijadikan pengajaran yang berguna kepada masyarakat kini iaitu kita semua mestilah bersatu-padu dalam menjaga keutuhan dan kedaulatan negara kita daripada dicemari oleh sebarang unsur asing yang berbentuk penjajahan.
Sejarah juga berkepentingan dalam memupuk perasaan ke arah mewujudkan perpaduan sosial. Perpaduan sosial yang dicanang ini bukanlah bertujuan untuk mengubah atau menginterpretasi semula sejarah lalu, tetapi pemupukan terhadap perpaduan sosial ini lebih kepada penerapan bagi generasi sekarang dan seterusnya digunapakai sebagai rujukan oleh generasi akan datang. Perpaduan sosial ini dikatakan menjadi salah satu daripada sebab mengapa sejarah itu tidak dapat dilupakan kerana terdapat pelbagai peristiwa lalu yang berlaku berhubung kait dengan konsep perpaduan. Antara peristiwa sejarah yang tidak dapat dipertikaikan lagi akan hubung kaitnya dengan perpaduan sosial ialah peristiwa 13 Mei 1969. Peristiwa ini telah menyebabkan berlakunya banyak kerosakan harta benda dan kehilangan nyawa serta keadaan fizikal dan harta benda awam banyak yang musnah. Perintah berkurung juga telah dilaksanakan untuk mengawal keselamatan dan kestabilan negara sehingga masyarakat tidak bebas mencari nafkah dan juga berinteraksi antara satu sama lain. Keadaan dan peristiwa pahit ini telah menuntut masyarakat agar mengekalkan perpaduan dengan mengikis sikap perkauman supaya keamanan dapat dicapai. Perpaduan sosial dapat juga dilihat melalui peristiwa apabila parti-parti politik dari 3 kaum terbesar di Malaysia iaitu UMNO (United Malay National Organation), MCA (Malayan Chinese Association) dan MIC (Malayan Indian Congress) bersatu membentuk satu parti perikatan untuk mendapatkan sokongan dari kaum masing – masing bagi membentuk satu kerajaan yang kukuh. Kejayaan parti perikatan ini dapat dibuktikan melalui kejayaan membubarkan rancangan Malayan Union. Kejayaan ini dapat dilihat melalui kemenangan bergaya dalam Pilihanraya Umum 1955 iaitu memenangi 51 kerusi daripada 52 kerusi dan satu kerusi dimenangi oleh Parti Islam Se-Malaysia. Dengan wujudnya toleransi di kalangan 3 kaum terbesar ini maka proses persefahaman ke arah melahirkan semangat kerjasama telah menampakkan hasil yang diharapkan iaitu kita telah mencapai kemerdekaan pada 31 Ogos 1957. Inilah yang dikatakan sejarah itu penting dalam memupuk perpaduan sosial.
Sejarah juga tidak boleh tidak berperanan dalam pembangunan bangsa dan negara. Kita sudah pasti akan mempertahankan kegemilangan dan pencapaian yang pernah dicapai oleh seseorang atau oleh sesebuah negara. Kita sememangnya akan mengingati tanggal 31 Ogos 1957 dimana British telah bersetuju memberi kemerdekaan kepada Persekutuan Tanah Melayu. Pejuang-pejuang yang telah berjuang demi memperolehi kemerdekaan dan terkorban di medan perang akan dikenang sampai bila-bila. Pemahaman tentang hubungan budaya yang lalu dengan budaya masyarakat hari ini perlu untuk membuat perbandingan bagi membangunkan dan memajukan masyarakat serta negara pada hari ini dan masa depan. Kita dapat rujuk kepada sejarah Indonesia yang mundur dalam industrialisasinya dapat belajar dari negara industrial dan negara pascaindustrial. Dari Jepun pula, kita dapat belajar bagaimana mempunyai industri besar tanpa mematikan industri kecil. Memang benar bahawa kedua-dua negara iaitu Jepun dan Indonesia mengalami industrialisasi dalam keadaan yang berbeza, tetapi kedua-duanya merupakan bangsa Timur dan sama-sama mempunyai tradisi ketimuran. Melalui kedua-dua peristiwa sejarah tersebut kita mampu mencari formula bagi membangunkan negara dengan menggunakan kaedah yang bersesuaian. Dasar Ekonomi Baru dan Rangka Rancangan Jangka Panjang Pertama yang dilaksanakan sejak 1971 telah berakhir pada penghujung 1990. Sebagai gantinya Dasar Pembangunan Negara (DPN) telah diperkenalkan dengan 1990. Sebagai gantinya Dasar Pembangunan Negara (DPN) telah diperkenalkan dengan bermatlamatkan pembangunan yang seimbang untuk membentuk masyarakat yang lebih adil lagi bersatu. Dasar ini menekankan pertumbuhan mapan dengan harapan akan membolehkan penduduk Malaysia menyertai kegiatan – kegiatan utama ekonomi, sekaligus mempastikan kestabilan politik dan perpaduan negara. DPN yang merangkumi RRJP 2 telah meneruskan RRJP 1 tetapi dengan rangka yang lebih luas dari segi meyatupadukan masyarakat. Malah ia memberi tumpuan kepada golongan miskin dan mengurangkan kemiskinan relatif, mewujudkan pekerjaan dan membentuk sebuah Masyarakat Perdagangan dan Perindustrian Bumiputra (MPPB). Pembentukan dasar ekonomi ini yang bertitik-tolak daripada ketidakseimbangan ekonomi yang telah mencetuskan rusuhan antara kaum di Malaysia. Melalui pembentukan dasar ekonomi ini, keamanan dalam masyarakat dapat dikembalikan, ekonomi dapat dipulihkan serta dieksploitasi sama rata dan pembangunan negara dapat dijana. Jadi, contoh peristiwa-peristiwa sejarah tersebut menggambarkan peripentingnya sejarah dalam membangunkan bangsa dan negara.
Melalui pembacaan, pengolahan, penelitian, dan pengkajian mengenai sejarah mencetuskan satu simpulan idea yang membenarkan pernyataan bahawa manusia memang mementingkan sejarah dan tidak berupaya melupakannya. Falsafah sejarah tidak memberi tumpuan sama ada kepada ‘masa lampau itu sendiri’ ataupun kepada ‘tanggapan ahli mengenainya secara tersendiri’, tetapi kepada ‘kedua-dua perkara tersebut dalam perkaitan antara sesama mereka’. Klausa ini membayangkan kedua-dua pengertian ‘sejarah’ masa kini dan siasatan yang dijalankan oleh ahli sejarah dan siri-siri peristiwa masa lampau yang disiasat olehnya. Masa lampau yang dikaji oleh ahli sejarah bukanlah suatu masa lampau yang telah mati, tetapi masa lampau yang dari beberapa segi masih hidup pada masa kini. Pengkajian sejarah oleh ahli-ahli sejarah telah mengeksploitasi kepelbagaian sumber dan kemudiannya dirakamkan sama ada dalam bentuk bercetak, audio mahupun visual. Rakaman elektronik atau bercetak ini akan disebarluaskan ke segenap lapisan masyarakat, malahan mampu digunapakai oleh masyarakat antarabangsa. Melalui pemahaman daripada penyebarluasan maklumat sejarah ini akan sekaligus meningkatkan peripentingnya sejarah itu kepada manusia sejagat.
BIBLIOGRAFI
Abdul Rahman Haji Abdullah (1994). Pengantar ilmu sejarah. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

Arba’iyah Mohd Noor (2002). Ilmu sejarah dan pensejarahan. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

A. Samad Ahmad (2000). Sulalatus salatin sejarah Melayu edisi pelajar. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

Carr, E. H. , (1984). Apakah sejarah? (Ab. Rahman Haji Ismail, Terjemah). Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka dan Kementerian Pelajaran Malaysia.

Chamil Wariya (1987). Politik kompromi. Kuala Lumpur: ‘K’ Publishing & Distributors.

Funston, J. , (1980). Malay politics in Malaysia. A study of UMNO & PAS. Kuala Lumpur: Hainemain Educational Books (Asia) Ltd.

Ismail Hussein, A. Aziz Deraman dan Abd. Rahman Al-Ahmadi (Ed.). (1993). Tamadun Melayu jilid satu. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka dan Kementerian Pendidikan Malaysia.

Kamus Dewan edisi ketiga (2002). Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

Konsep dan didaktik sejarah terhadap tindak-tanduk individu serta perkembangan negara (2005). Diperoleh pada Sept 5, 2005 daripada http://www.brunet.bn/ news/pelita.

Mohd Radzi Abdul Latif (2004). Biduk lalu kiambang bertaut: Pendekatan mesra rakyat Pak Lah. Diperoleh pada Ogos 29, 2005 daripada http://www.yksm.com.my/buletin/7-sep-04 asp.

Muhd. Yusof Ibrahim (1986). Pengertian sejarah: Beberapa perbahasan mengenai teori dan kaedah. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka dan Kementerian Pelajaran Malaysia.


Muhd. Yusof Ibrahim (2000). Ilmu sejarah: Falsafah, pengertian dan kaedah. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

Prof. Dr. Kuntowijoyo (2001). Pengantar ilmu sejarah. Jogjakarta: Yayasan Bentang Budaya.


Raja Ali Haji (1998). Tuhfat al-nafis. Dikaji dan diperkenalkan oleh Virginia Matheson Hooker. Kuala Lumpur: Yayasan Karyawan dan Dewan Bahasa dan Pustaka.

Rohani Abdul Ghani dan Zulhilmi Paidi (Ed. ). (2002). Kenegaraan Malaysia: Isu-isu dan perkembangan. Bentong: PTS Publication & Distributors Sdn Bhd.

Ruslan Zainuddin (2003). Sejarah Malaysia edisi kedua. Shah Alam: Penerbit Fajar Bakti.

R. Suntharalinggam (1985). Pengenalan kepada sejarah. Kuala Lumpur: Marican & Sons (M) Sdn Bhd.

Saturday, 21 March 2009

Sistem Ekonomi Singapura abad ke-19

!.0 Pengenalan
Pembukaan Singapura oleh Raffles pada tahun 1819 telah menonjolkan Singapura sebagai sebuah pusat perdagangan bebas yang terkemuka di dunia. Walaupun sebelum ini, Singapura hanya berfungsi sebagai persinggahan para pedagang sebelum meneruskan pelayaran mereka. Singapura menjalankan kegiatan ekonomi yang meliputi kegiatan perdagangan, perkapalan kewangan dan kegiatan pertanian. Ekonomi Singapura lebih berfokuskan kepada kegiatan perdagangan. Perdagangan menjadi penggerak kepada kemajuan dan perkembangan singapura pada abad ke-19. Pengambilan Singapura daripada Belanda merupakan satu tindakan yang tepat untuk urus niaga perdagangan dengan China. Pelabuhan Singapura menjadi pelabuhan terpenting British di bahagian Kepulauan Melayu bagi menyekat perluasan kuasa Belanda di Timur. Kegiatan perkapalan, kewangan dan percukaian serta pertanian menjadi ekonomi sampingan Singapura. Kegiatan ekonomi ini secara tidak langsung mengelakkan pergantungan sepenuhnya terhadap perdagangan.
2.0 Perdagangan Singapura
Singapura mencapai zaman kegemilangan sebagai sebuah pelabuhan entreport dalam abad pertama selepas pelabuhan ini diwujudkan. Singapura telah menguasai pasaran yang penting dan mengendalikan kegiatan perdagangan yang luas. Singapura menjadi pusat pengumpul dan pembahagi di seluruh kepulauan Asia Tenggara termasuk China dan Barat. Rafless dengan dasar perdagangan bebasnya menggalakkan perdagangan yang berkesan dengan menggunakan sumber-sumber alam dan menghapuskan sekatan-sekatan yang tidak sesuai. Setiap tahun beratus-ratus pedagang membanjiri pelabuhan Singapura yang datang dari setiap tempat dari Kepulauan Sumatera hingga ke New Guine.
3.0 Peranan Singapura Dalam Perdagangan
Pada sepuluh tahun pertama, Singapura muncul sebagai perdagangan bebas tunggal di kepulauan Melayu. British menjadikan Singapura sebagai pusat perdagangan bebas untuk mencegah dan menghadkan monopoli Belanda yang menjadi pesaing kepada Britain di Kepulauan Melayu. Nilai eksport dan import Singapura pada tahun 1824 hingga 1825 ialah £10 371 300 iaitu lebih dua kali ganda perdagangan Penang manakala menjelang tahun 1860, jumlah dagangan meningkat kepada £13, 519 317. Walaupun terdapatnya perdagangan bebas Belanda selepas itu, namun ianya tidak dapat menandingi pelabuhan Singapura.
Pusat perdagangan yang bebas daripada semua duti dan cukai pelabuhan menjadi daya penggerak yang amat diperlukan bagi menarik minat para pedagang dari pelusuk dunia. Sebagaimana yang dijangkakan oleh Raffles Singapura telah dikunjungi oleh beratus-ratus pedagang, sehingga dalam masa lebih kurang setahun sahaja penduduknya telah meningkat sehingga 5000 orang dan jumlah ini telah berganda pada bulan Ogos,1820. Dalam masa yang sama perdagangannya telah berkembang dengan pesat sekali. Pada bulan April 1820, perdagangan barang-barang pertukangan sahaja telah meningkat sebanyak $4 juta dan terus berkembang dengan pesatnya.

Singapura juga membangun dan kekal sebagai pusat pelabuhan entreport yang terkemuka di Kepulauan Melayu. Pelabuhan entreport, Singapura mengendalikan sejumlah barangan yang besar melalui pelabuhan itu. Selain itu juga, Singapura berfungsi sebagai pusat membahagi barang-barang dari perjalanan antarabangsa ke semua kawasan. Seterusnya, mengumpul hasil-hasil keluaran serantau yang diproses dan dieksport semula. Selepas lima puluh tahun yang pertama, sejumlah 90% daripada barangan keluaran Eropah dan India dipunggah turun di pelabuhan Singapura. Kemudiannya barangan tersebut akan dihantar semula ke tempat-tempat lain di sebelah Timur. Bentuk perdagangan demikian berterusan sehingga tahun 1870-an.
4.0 Bentuk Perdagangan Singapura
Perdagangan antara Singapura dan China menjadi asas kepada kemakmuran dan kemakmuran Singapura. Perhubungan perdagangan ini, adalah berdasarkan kepada kedudukannya sebagai ibu pejabat dan persinggahan bagi semua kegiatan perdagangan British dengan Canton. Barangan utama dalam perdagangan ini ialah hasil-hasil keluaran selat dan candu dan perniagaan candu telah mengatasi semua dagangan lain. Walau bagaimanapun, merosot selepas tahun 1830-an ekoran daripada pengenalan kapal-kapal pengangkut candu yang lebih pantas.
Perdagangan dengan China menjadi semakin meningkat apabila Singapura menjadi cawangan perdagangannya. Pusat laluan candu telah berpindah ke Singapura namun kuantitinya lebih kecil berbanding sutera, dan barangan lain. Semua barangan diimport dan ditukarkan dengan barangan Negeri Selat. Barangan Negeri Selat yang diperdagangkan ialah produk yang terdapat di Timur India dan Kepulauan Melayu seperti lada hitam, kapas, gambir, timah, kapur barus, lilin, lebah, rotan, sarang burung dan kulit kura-kura. Barang-barang ini tidak dihantar secara terus ke Britain dan India tetapi dikumpulkan semula di Singapura.
Pada awalnya jumlah perdagangan Singapura dengan benua Eropah dan Amerika adalah kecil, namun tidak lama kemudian jumlah perdagangannya telah meningkat. Import utamanya, ialah Wine, bijih timah, aloi dan barangan rincik. Singapura juga mengadakan perdagangan dengan Siam. Eksport yang paling penting ialah lada hitam dan gula, yang mempunyai pasaran Barat di Singapura, kayu jati dan beras , manakala garam diedarkan ke seluruh kepulauan ini. Pertukaran barangan dari tongkang-tongkang Thai ialah barangan rincik buatan India dan Barat, pakaian, kaca dan candu.
Perdagangan Singapura dengan negeri-negeri Indo-China tidak pernah mencapai taraf atau jumlah dagangan yang sama pentingnya dengan perdagangan dengan siam. Hal ini disebabkan oleh ancaman daripada lanun yang menghalang kegiatan perdagangan secara besar-besaran sehingga tahun 1850-an. Setiap tahun orang Bugis datang ke Singapura untuk membeli barangan British seperti candu dan besi dengan menukarkan barangan Selat yang telah mereka kumpulkan. Jumlah orang Bugis yang datang berdaganag setiap tahun adalah kurang daripada 100 orang, tetepi meningkat kepada 200 orang pada tahun 1840. Namun selepas pengenalan kapal wap, bilangan mereka semakiberkurangan. Pembukaan pelabuahan Makasar pada tahun 1846 sebagai perdagangan bebas juga menyebabkan bilangan orang Bugis ke Singapura menjadi sedikit.
5.0 Faktor Perkembangan Perdagangan Singapura
Perdagangan Singapura mula meningkat apabila pembukaan terusan Suez pada tahun 1869 dan penggunaan kapal wap. Ia telah menggalakkan perdagangan di Siam dan Kepulauan Melayu. Keadaan ini seterusnya menggalakkan kemasukan imegran dari India dan China. Terusan Suez membawa peningkatan yang besar dalam jumlah perdagangan melalui rantau ini. Ia dibuktikkan dengan penubuhan syarikat-syarikat Eropah yang menjalankan kegiatan perniagaan di Singapura terutamanya Jerman. Di samping itu, pembukaan terusan Suez turut mempercepatkan penggunaan kapal wap. Ini membolehkan jarak perdagangan dapat dipendekkan dan barang-barang yang tidak tahan lama, sempat sampai pada waktunya.
Rahsiah kemakmuran perdagangan Singapura juga disebabkan oleh kedudukannyanya yang berada di pintu masuk Selat Melaka. Kedudukan semulajadi ini membolehkannya menjadi pusat perdagangan untuk Negeri-negeri Melayu, Sumatera dan beberapa pulau di bahagian Timur. Kedudukan Singapura di Selat sesuai untuk perdagangan China di barat dan Australia di Selatan dan menyebabkannya muncul sebagai jalan perkapalan yang terpenting di dunia. Kedudukannya yang strategik ini menyebabkan pedagang beralih dari pelabuhan Belanda ke pelabuhan Singapura. Pelabuhan Singapura turut terlindung daripada tiupan angin monsun Timur Laut danBarat daya dan para pedagang akan meninggalkan pelabuhan Singapura apabila tiupan Monsun reda.
Menjelang tahun 1870 Singapura menjadi Pejabat Pos Besar bagi seluruh rantau ini. Penggunaan telegraf memperhebatkan lagi kemudahan-kemudahan perdagangan dan jumlah kegiatan Singapura. Kemudahan lain yang disediakan ialah kemudahan untuk limbungan dan dermaga, pemunggahan dan pembaikan kapal serta gedung penyimpanan barang dagangan. Singapura juga dijadikan kubu dan bentang untuk melindungi Singapura daripada sebarang ancaman musuh.
6.0 Sistem Percukaian dan Kewangan
Perdagangan Singapura bebas daripada sebarang duti dan peraturan pelabuhan. Raffles menyedari bahawa bandar pelabuhan tanpa cukai dan peraturan pelabuhan akan berkembang dengan pesatnya. Kenyataan Raffles ini terbukti apabila ramai saudagar dan pedagang datang berdagang ke Singapura dari pelbagai tempat. 2/3 daripada hasil dagangannya diperolehi daripada cukai, sekitar £2600 cukai setem, dan cukai hutan serta tanah. Perdagangan Singapura dibuka kepada semua kapal tanpa dikenakan sebarang cukai secara adil kepada semua bangsa. Pada suku pertama abad ke-19, cukai perjalanan diambil oleh lanun sehinggalah datangnya kapal wap menumpaskan lanun.
Dalam rangkaian antarabangsa, bank kewangan dan insurans memainkan peranan yang penting. Singapura telah menjadi pusat kewangan yang utama di Asia Tenggara dengan menjadi badan kewangan yang pertama diwujudkan di singapura. Oriental Bank corporation telah ditubuhkan pada 1846, dan fungsinya telah digantikan oleh Charter Bank pada 1859. Negara Belanda dan Jerman turut terlibat dalam kewangan di Singapura melalui perdagangan antarabangsa di Timur Jauh. Di Antaranya ialah Sime Darby, Henry Waugh dan Guthrie yang menjadi orang tengah dalam urusan jual beli di pelabuhan Singapura.
7.0 Perkapalan
Beberapa dekad yang pertama, syarikat-syarikat perkapalan yang terdapat di Singapura bukan merupakan suatu perkara penting. Ini disebabkan sebahagian besar perdagangan antarabangsa dikendalikan oleh saudagar-saudagar British yang berpangkalan di India ataupun oleh Syarikat Hindia Timur itu sendiri. Kegiatan mengangkut barangan dagangan di Kepulauan itu adalah dijalankan oleh saudagar-saudagar persendirian, sama ada berketurunan Cina ataupun Melayu. Walau bagaimanapun, keadaan ini berubah pada tahun 1850-an berikutan dengan pengenalan kapal-kapal wap yang lebih besar apabila terusan Suez dibuka pada 1869. Persaingan yang hebat di kalangan syarikat-syarikat perkapalan penjajah akhirnya telah membuka jalinan kerjasama antara mereka.
8.0 Kegiatan Pertanian
Selain menjadi pusat perdagangan yang terkemuka di dunia pada abad ke-19, sumber ekonomi Singapura juga bergantung kepada kegiatan pertanian.. Walau bagaimanapun, kegiatan pertanian di Singapura diselebungi oleh kepesetan perdagangan entreport. Sesungguhnya kegiatan pertanian yang diusahakan sebelum tahun 1967 sangat mengecewakan sebelum pengenalan tanaman getah di pulau tersebut. Kegiatan pertanian banyak dipelopori oleh orang Eropah, dan orang Cina. Mereka terlibat secara serius dalam ekonomi pertanian berbanding dengan orang Melayu. Mereka membuka ladang rempah, gambir, lada hitam, ubi kayu, kopi, kapas, teh, tembakau dan rempah namun percubaan ini kurang memberangsangkan dan menguntungkan.
8.1 Tanaman lada hitam dan Gambir
Lada hitam merupakan tanaman bermusim yang mengambil masa untuk masak yang mana hasil keuntungannya boleh diperolehi setiap tahun. Lada hitam dapat diusahakan secara serentak dengan tanaman gambir yang ditanam oleh orang Melayu dan Cina, apabila British mula bertapak di Singapura. Tanaman Lada hitam dan gambir berkembang sebagai perusahaan pekebun kecil di kalangan orang-orang Cina dan berkembang pesat hingga ke kawasan seberang Selat Johor.
Di Singapura penanaman lada hitam dan gambir menghasilkan pulangan yang besar kepada Singapura untuk tempoh beberapa tahun. Jumlah keseluruhan output tahunan tanaman ini sehingga tahun 1812 ialah sekitar 400 000 pound. Pada tahun 1850, penanaman lada hitam dan gambir mula menampakkan kemerosotan dengan hanya memperoleh hasil pengeluaran sebanyak 266 600 pound. Kemerosotan ini disebabkan oleh hakisan tanah, harga pasaran yang semakin menurun, dan undang-undang tanah yang baru di Tanah Jajahan dan kekacauan kongsi gelap. Kejahilan pemilik dan pengurus ladang dalam teknik penanaman gambir dengan kaedah yang betul turut menyumbang kepada kemerosotan tanaman ini.
8.2 Tanaman Rempah
Sejak penubuhan Negeri-Negeri Selat, Singapura dijangka menjadi sebuah negeri pengeluar rempah yang baru iaitu mengeluarkan lada hitam, bunga cengkih dan buah pala. Penanaman rempah telah diperkenalkan oleh Raffles pada tahun 1819 dan dalam tempoh 35 tahun ianya telah menampakkan kejayaan seperti yang diharapkan oleh Singapura. Oleh kerana terdapatnya keyakinan mengenai masa depan tanaman ini, orang Eropah dan penduduk Asia menceburkan diri dalam penanaman rempah. Ladang-ladang rempah dibahagikan kepada estet-estet yang luas iaitu yang dimiliki oleh orang Eropah yang dikerjakan oleh kontrak-kontrak Cina. Penduduk –penduduk setinggan yang mempunyai kebun kecil diberikan wang pendahuluan.
Penanaman buah pala di Singapura menjadi pesat ekoran daripada kesan langsung dari kejayaan penanaman buah pala di Pulau Pinang. Keadaan ini menimbulkan ‘keghairahan buah pala’ di kalangan orang Cina dan orang Eropah. Namun usaha ini menghasilkan pengeluaran yang mengecewakan. Penubuhan argicultural society (Persatuan Pertanian) pada tahun 1836 telah meningkatkan jumlah kawasan penanaman buah pala sekitar tahun 1840. Perlaksanaan syarat-syarat yang mudah bagi mendapatkan tanah pada tahun 1850 menyebabkan penanaman buah pala dan cengkih mengalami kemerosotan.
Faktor utama yang membawa kepada kemerosotan buah pala dan cengkih adalah disebabkan oleh sejenis kumbang kecil yang menyerang pokok-pokok sekitar tahun 1840-an. Kurangnya pengetahuan tentang cara-cara penanaman yang betul dan kegagalan mengetahui sebab serangan menjadikannya semakin sukar untuk dibendung. Selain daripada itu, timbul juga masalah mengenai tanah yang tidak memberi jaminan kepada hak milik dan ini telah menghalang kedatangan pelabur. Tambahan pula para peladang sukar untuk mendapatkan modal bagi meneruskan penanaman mereka.
8.3 Tanaman Tebu
Tanaman jualan yang sangat menguntungkan di Negeri-negeri selat ialah tebu iaitu sebelum tanaman getah diperkenalkan. Perintis kepada penanaman tebu ialah orang Cina. Di Singapura tebu tidak berkembang maju sebagai mana yang berlaku di bahagian Utara. Usaha-usaha memulakan penanaman secara besar-besaran di Singapura telah dijalankan secara serentak seperti di Pulau Pinang. Perkembangan pesat dalam penanaman tebu telah menggalakkan orang Barat menceburkan diri dalam penanaman tebu. Ekoran daripada itu, mereka telah membuka estet pertama untuk tanaman tebu pada tahun 1840. Dalam masa dua puluh tahun kemudiannya terdapat perkembangan yang amat mengalakkan dalam penanaman tebu. Perkembangan ini disebabkan oleh kombinasi iklim yang baik serta tanah yag sesuai, tambahan pula terdapat kemudahan perhubungan serta tenaga buruh yang sentiasa mencukupi.

8.4 Tanaman Lain
Penyusunan perusahaan ubi kayu di Singapura hampir menyerupai pola-pola lain perusahaan pertanian yang dijalankan oleh orang Cina di Negeri-negeri Selat lain. Tenaga buruh disediakan oleh kontraktor yang telah menerima wang pendahuluan daripada saudagar-saudagar Cina yang kaya. Penanaman ubi kayu di singapura tidak pernah mencapai kadar seperti yang dikeluarkan oleh Melaka. Beberapa percubaan telah dilakukan untuk menanam kopi di Singapura pada tahun 1850, namun perkembangannya amat lambat..
9.0 Kesimpulan
Singapura pada abad ke-19 merupakan sebuah negara yang berkembang pesat dalam kegiatan ekonomi terutamnya kegiatan perdagangan. Kemunculan Singapura ini telah membuka mata dunia mengenai penglibatan singapura terhadap kegiatan perdagangan. Maka tidak hairanlah jika dikatakan bahawa Singapura merupakan pusat perdagangan yang terkemuka di dunia. Perkembangan ekonomi lain seperti perkapalan dan kewangan adalah kesan daripada perkembangan dan kemajuan perdagangan Singapura. Kegiatan pertanian pula kurang menghasilkan pulangan yang memberangsangkan kepada Singapura pada abad ke-19. Walau bagaimanapun, kegiatan pertanian ini mula menampakkan perkembangan selepas pengenalan tanaman getah. Walaupun kegiatan pertanian ini kurang menggalakkan ia sedikit sebanyak memberikan kebaikan dan kemajuan kepada ekonomi Singapura. Kegiatan ekonomi yang dijalankan di Singapura memberikan pelbagai kesan terhadap perkembangan Singapura. Antaranya ialah pertambahan populasi penduduk akibat imegran dari china dan India dalam mengusahakan kegiatan pertanian.
Bibliografi
Baker Jim, 1999, Crossroads:A Popular History Malaysia Singapore, Kuala Lumpur:
Times Books International.

Barbara Watson Andaya & Leornard Y. Andaya,1983, Sejarah Malaysia, Petaling
Jaya:Macmillan Publisher Sdn. Bhd.

Goldsman C.S,1998, The Empire And The Century, London:Roulfledge Press.

D.J.M Tate, 1980, Sejarah Pembentukan Asia Tenggara Jilid ke-8 : Perubahan Ekonomi
Dan Sosial, Kuala Lumpur:Fajar Bakti.

Frank Swettenham, 1955, British Malaya An account Of The Progress Of British
Influence In Malaya, London:Allen George & Unwin.

Khoo Khey Kim,1992, Malaysia Warisan Dan Perkembangan: Negeri Melayu Dan
Perkembangan Pengaruh British 1786-1873, Kuala Lumpur:Dewan Bahasa Dan
Pustaka.

Mill L.A, 1997, British Malaya, 1824-1867, Kuala Lumpur:Oxford University Press,
N.J Ryan, 1976, A History Of Malaysia And Singapura, London:Oxford University
Press.

Rupert Emerson, 1974, Malaysia: Satu Pengajian Dalam Pemerintahan Secara
Langsung dan Tidak Langsung, Kuala Lumpur:Dewan Bahasa Dan Pustaka.

Winstedt R.O, 1988, A History Of Malaya, Kuala Lumpur:Marican & Sons Sdn. Bhd ,1975, Malaysia, Singapura, Dan Brunei, 1400-1965, Kuala
Lumpur:Longman.

Friday, 20 March 2009

HISTRIOGRAFI....PENULISAN SEJARAH MALAYSIA

PENGENALAN
Pensejarahan atau disebut dengan nama historiogrifi iaitu merujuk kepada hasil-hasil kajian dan penulisan oleh sejarawan.Menurut kamus dewan edisi ke empat,pensejarahan membawa maksud karya atau penulisan berkaitan dengan sejarah,sumber sejarah adalah dokumen atau rekod sama ada dalam bentuk bertulis mahupun bercetak.Manakala oxford English dictionary pula telah manyatakan sumber atau “source” brmaksud sebuah karya yang memberi maklumat atau bukti (yang tulen atau asli) berkenaan sesuatu fakta, kejadian atau siri hal-hal tersebut. Manakala menurut Mohd Yusof Ibrahim sumber sejarah boleh dimaksudkan sebagai kumpulan bahan rujukan untuk kegunaan penyelidikan dalam semua bidang ilmu. Catatan atau tulisan yang dihasilkan menjadi rujukan penting bagi generasi yang seterusnya untuk mengetahui peritiwa lampau dan juga sebagai saksi utama kepada sesuatu peristiwa yang telah berlaku.
Permulaan pensejarahan bermula apabila wujudnya sistem tulisan.Perkembangan pensejarahan Malaysia pada peringkat awal tidaklah begitu menggalakkan.Hal ini kerana pada zaman tersebut masyarakat di Malaysia tidak sedar akan kepentingan sejarah dan mereka juga tidak mempunyai ilmu yang berkaitan sejarah.Malah masyarakat pada zaman tersebut juga kebanyakkannya buta huruf.Pensejarahan Malaysia berkembang
dalam dua tahap perkembangan iaitu pesejarahan zaman feudalisme iaitu tradisi melayu lama dan pensejarahan moden iaitu penulisan sejarah yang dicatat oleh sejarawan british yang bersifat Euro-Centric.

PENSEJARAHAN ZAMAN FEUDAL DI MALAYSIA
Feudalisme ialah satu istilah yang dipinjam dari sejarah eropah.Istilah feudalisme sangat digemari pada kurun ke-10 selapas berlakunya revolusi perancis.Terdapat banyak takrif tentang maksud feudalisme,tetapi secara kasarnya terdapat dua maksud umum yang merangkumi segala ciri persamaan dan perbezaan. Takrif pertama menekankan bahawa feudalisme ialah satu bentuk organisasi politik dan social yang mempunyai kelas atau susun lapis tertentu iaitu mengikut susun lapis hierarki.Manakala mengikut takrif umum yang kedua, feudalisme membawa maksud satu system hubungan bertimbal balas yang yang berdasarkan ketaatsetiaan antara dua kumpulan manusia bebas. Di Malaysia zaman feudalisme dapat dilihat pada zaman perintahan raja atau sultan iaitu zaman sebelum campur tangan penjajah di Tanah Melayu khususnya kuasa british.
Perkembangan pensejarahan Malaysia pada zaman feudal adalah berdasarkan kesusasteraan iaitu melalui puisi,sajak,gurindam,syair,hikayat dan penulisan tentang urusan pentadbiran seperti undang-undang,perkembangan politik dan peranan para pemerintah.Perkembangan pensejarahan pada peringkat awal kebanyakkannya adalah ditulis berdasarkan cerita rakyat.Cerita rakyat merupakan salah satu cabang kesusasteraan melayu lama yang paling tua.Cerita rakyat disampaikan melalui peraturan(lisan)serta lahir dalam masyarakat melayu yang bercorak tradisinal yang masih tidak mengenal huruf serta tinggal di kawasan pedalaman.menurut Professor Mohd Taib Osman, sastera rakyat atau cerita rakyat mempunyai berbagai-bagai jenis,antaranya ialah cerita rakyat yang mengandungi unsur-unsur seperti mitos, legenda,lipur lara, ungapan, nyanyian rakyat dan teka-teki. Cerita rakyat yang di tulis semula boleh digunakan sebagai sumber sejarah masyarakat bawahan tetapi ia harus diberi kepercayaan yang terhad dengan batasan tertentu.
Penulisan sejarah pada zaman feudal adalah berdasarkan kesusasteraan yang mengandungi unsur mitos.Menurut Bascom.mitos sejenis prasa naratif yang bercorak tradisional yang dianggap oleh masyarakat bahawa ceritanya melalui pertuturan yang dianggap benar-benar berlaku pada masa lampau.Mitos diterima oleh masyarakat pada zaman tersebut dengan penuh keprcayaan dan keyakinan,malah hal ini diajarkan supaya
masyarakat mempercayainya tanpa mempersoalkan kebenarannya.Mitos dianggap suatu cerita yang suci dan lahir daripada kepercayaan agama yang mengisahkan tentang dewa
dewi,asal usul kejadian alam,manusia dan kematian.Contohnya penulisan tentang asul
usul raja yang dikatakan berasal dari keturunan yang mulia dan tinggi darjadnya.Mitos juga digunakan untuk menerangkan tentang asal usul satu adad ritual atau pantang larang.
Bagi pedapat sarjana-sarjana barat,mitos merupakan gambaran yang bercorak simbolik terhadap sesuatu fenomena alam. menurut Profesor Mohd Taib Osman pula,mitos sebagai satu genre tidak lagi wujud dalam sastera rakyat melayu.Hal ini disebabkan orang-orang melayu sudah meninggalkan kepercayaan atau agama yang dianuti pada zaman purba. Perkembangan pensejarahan zaman feudal tidaklah berfokuskan kepada penulisan sejarah,malah ianya lebih berfokus kepada kesusasteraan.
Selain memasukkan unsur-unsur mitos dalam penulisan sejarah pada zaman tersebut ,unsur-unsur lagenda juga dimasukkan di dalam penceritaan yang berkaitan sejarah.Lagenda dianggap benar,mereka menganggap cerita itu benar-benar berlaku. Lagenda merupakan cerita yang ditokok tambah jalan penceritaannya supaya cerita tersebut lebih menarik.Lagenda akan lari daripada realiti cerita asalnya.Contohnya ia akan menambah cerita untuk menaikkan nama sultan.
Pensejarahan Malaysia sebenarnya telah bermula pada zaman peradaban hindu di Alam Melayu lagi iaitu dengan menggunakan bahasa Jawa Kuno dalam penulisannya.Selepas kedatangan islam di Tanah Melayu, maka media tulisan telah diperkenalkan dengan menggunakan huruf-huruf Arab sebagai skrip penulisan dalam bahasa melayu. Sejak daripada itu kegiatan menulis mula berkembang dengan pesat, malah pada masa yang sama terdapat juga usaha-usaha yang dilakukan untuk menyalin semula karya-karya sastera melayu pengaruh hindu yang ditulis dalam bahasa jawa kedalam tulisan jawi..Ekoran daripada kedatangan islam ke tanah melayu juga telah menyebabkan pensejarahan Malaysia telah mengalami sedikit perubahan dengan memasukkan unsur yang berkaitan dengan agama islam.Contohnya penggunaan gelaran terhadap raja telah di tukar kepada sultan .Malah dalam penulisan hikayat-hikayat telah dimasukkan dengan nama-nama nabi dan kekuasaan Allah.Hal ini dapat dilihat dalam penulisan Hikayat Merong Mahawangsa dengan ungkapan :
Maka sabda nabi Allah Sulaiman,baik perbuat-lah oleh hamba barang kuasa engkau .
Selain itu,penulisan sejarah atau hikayat jaga telah dimasukkan dengan cerita-cerita
tentang raja yang memeluk islam.Hal ini dapat dibuktikan dengan membaca Hikayat Raja-raja Pasai yang tertulis:
Telah berapa lamanya raja kecil besar di atas kerajaan, maka baginda bermimpi pada suatu malam, berpandangan dengan keelokan Rasululluh sallallahu alaihi wasallam.Maka sabda rasulullah pada raja kecik besar,”ucap oleh mu kalaimah syahadat”.maka sembah raja kecil besar,”baiklah tuanku, yang mana sabda junjungan itu tiada hamba lalui.
Pensejarahan yang ditulis pada zaman feudal tidak mementingkan bidang
pengkajian.Penulis sejarah hanya menulis berdasarkan cerita tanpa menyalidik terlebih dahulu adakah peristiwa tersebut benar-benar berlaku ataupun rekaan untuk menyedapkan cerita semata-mata.Contohnya Hikayat Merong Mahawangsa,ia tidak dapat menemukan bukti sahih tentang penceritaannya.Hal ini dinyatakan oleh Winstendt yang menolak Hikayat Merong Mahawangsa sebagai sebuah penulisan sejarah dengan menyatakan:
Were it not for the colophon giving a list of kedah rulers…the Hikayat Merong Mahawangsa would never have been styled the “kedah annals”or accepted as serious history.(winstedt,1958:133)
Penulisan sejarah pada masa tersebut hanyalah menitik beratkan penceritaan sahaja dan tidak mempedulikan kebenarannya, jadi pensejarahan pada zaman tersebut tidak boleh dipercayai supenuhnya.
Penulis sejarah atau penulis hikayat-hikayat pada zaman feudalisme, menulis cerita berdasarkan kehendak raja atau pemerintah pada zamannya.Dengan adanya beberapa hasil penulisan dalam perbendaharaan kesusasteraan melayu tradisional dapatlah disimpulkan bahawa masyarakat melayu feudal mempunyai sutu konsep tertentu tentang sejarah.Penulisan sejarah yang ditulis atas perintah raja adalah bertujuan untuk menceritakan tentang asal-usulnya dan memberitahu orang yang terkemudian tentang rajanya. Hal ini dapat kita baca didalam Hikayat Merong Mahawangsa yang bertulis:
…maka fakir pun hidirlah menghadap baginda, penuh sesak di penghadapan itu membicarakan negeri dan mengkaji kitab.Setelah itu maka titah bagainda yang maha mulia,”bahawa hamba pinta perbuatkan hikayat pada tuan,peri peruturan segala raja-raja melayu dengan istiadatnya sekali, supaya boleh diketahui segala anak cucu kita yang kemudian daripada kita ini, serta dikurniai dengan sejarahnya,”
Dalam penulisan tentang hikayat-hikayat tersebut, biasanya penulis akan mengagung-agungkan nama raja serta segala keturunannya.Contohnya penulisan Bustan`us-salatin adalah bertujuan untuk mengagung-agungkan Sultan Iskandar Thani. Dalam
pengarangan hikayat tentang raja, watak raja biasanya diletakkan sebagai watak yang baik.Malah jika raja itu kejam penulis tidak akan menulis tentang kekejaman raja tersebut secara terang-terangan,tetapi penulis akan menyindir raja tersebut mulalui penulisannya. Selain itu, terdapat banyak lagi hikayat-hikayat yanag dikarang untuk menaikkan nama raja dan para pembesar istana.
Perkembangan pensejarahan Malaysia pada zaman feudalisme juga banyak
menceritakan tentang pelaksanaan undang-undang dalam pentadbiran kerajaan tradisional dalam penulisannya.Undang-undang yang ditulis dalam naskah akan menggabungkan dengan perlambagaan negeri.Penulisan tersebut akan menyentuh kedudukan raja dan para pembesarnya yang jagu akan mengaitkan tentang undang-undang yang berkaitan dengan jenayah..Contohnya penemuan naskah undang-undang yang berjadul,undang-undang Minangkabau dari Perak. Hal ini jelaslah menunjukkan bahawa perkembangan pensejarahan juga telah berkembang ekoran daripada pencatatan undang-undang.
Ekoran daripada kepesatan aktiviti perdagangan dan dasar peluasan kuasa oleh kuasa-kuasa besar eropah di Tanah Melayu pada abad ke-15 masihi telah menyebabkan pensejarahan Malaysia sekali lagi mengalami perubahan.Kedatangan pedagang-pedangan
dan sarjana-sarjana barat ke Tanah Melayu telah banyak mengubah penulisan sejarah
Malaysia.Seperti yang kita ketahui orang-orang barat sememangnya suka menulis tentang sejarah.Mereka telah memgamalkan apa yang diamalkan semasa mereka di India iaitu meraka suka menyalin hasil penulisan karyawan tempatan.Kedatangan mereka telah menyababkan banyak sejarah melayu telah disalin kedalam bahasa inggeris, malah dalam penulisan tersebut mereka banyak munulis dan mengagung-agungkan kaum mereka yang dikatakan bertamadun tinggi dan bertanggungjawab untuk mentamadunkan orang-orang timur.Mereka juga terlalu memandang rendah terhadap orang melayu apabila menyatakan melayu itu malas. Walaubagaimanapun perkara tersebut telah menyebabkan orang-orang melayu mula sedar akan kepentinggan pensejarah.Hal ini telah sekali gus telah menyebabkan lahirnya penulis-penulis tempatan yang menulis sejarah Malaysia dengan lebih terperinci dan jelas.

PENUTUP
Justeru, melalui penerangan di atas tadi dapatlah disimpulkan bahawa pensejarahan Malaysia pada zaman feudal tidaklah berkembang secara bersendiri atau khusus,malah ianya berkembang dalam bidang kesusasteraan.Penulisan sejarah pada peringkat ini hanyalah berfokuskan kepada cerita rakyat semata-mata. Bidang pensejarahan Malaysia pada zaman feudalisme merupakan suatu perkara yang amat menarik untuk dibincangkan dan dikaji, hal ini menyebabkan terdapat pelbagai pihak cuba menghuraikan pensejarah mengikut pandangan mereka sendiri.Pentafsiran golongan ini tidak dapat disangkal walaupun terdapat percanggahan idea di antara mereka. Walaupun begitu, bidang pensejarahan amat penting kepada Negara kita.Jika tanpa sejarah , manusia secara keseluruhannya akan kehilangan arah, malah tidak mempunyai identiti diri, bangsa dan budaya yang sebenar.

BIBLIOGRAFI
Abu talib ahmad dan cheah boon kheng, isu-isu pensejarahan,pulau pinang, universiti sains Malaysia, 1995.

Arba`Yah Mohd Noor, Ilmu Sejarah Dan Pensejarahan, Kuala Lumpur ,Dewan Bahasa Dan Pustaka, 2002.

Badriyah Haji Salleh Dan Liok Ee,Alam Pensejarahan Dan Pelbagai Perspektif, Kuala Lumpur, Dewan Bahasa Dan Pustaka, 1975.

Dr.Ismail Hamid, Perkembangan Kesusasteraan Melayu Lama, Kuala Lumpur,Perpustakaan Universiti Malaya, 2001.

Mohd Taib Osman, Tradisi Lisan Di Malaysia, Kuala Lumpur,KBBS,1975.

Mohd Taib Osman, Kesusasteraan Melayu Dengan Corak Masyarakat Dan Budaya :Tradisi Lisan Atau Sastera Rakyat Yang Bercorak Cerita,Kumpulan Esei Melayu Lama.

Mohd Yusof Ibrahim,Ilmu Sejarah :Falsafah, Pengertian Dan Kaedah , Kuala Lumpur , Dewan Bahasa Dan Putaka,2000.

Mohd. Yusuf Ibrahim, Ilmu Sejarah: Falsafah,Pengertian dan Kaedah, Kuala Lumpur,:Dewan Bahasa dan Pustaka, 1997.

Muhammad Yusoff Hashim, Pensejarahan Melayu : Kajian Tentang Tradisi Sejarah Melayu Nusantara, Kuala Lumpur, Dewan Bahasa Dan Pustaka,1992.

R.Suntharalingam, Pengenalan Kepada Sejarah, Kuala Lumpur, Marican & Son (M) Sdn Bhd,1985.

Siti Salwa Haji Salleh, Karya Agong : Hikayat Merong Mahawangsa,Kuala Lumpur,Universiti Malaya, 1998.

Siti Hawa Selleh, Hikayat Merong Mahawangsa,Kuala Lumpur, Universiti Malaya,1991.

Wan Mohd Mahyiddin, Isu-isu Nasional, Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka, 1978

POLITIK DI MELAKA PADA ABAD KE-15

SUSUN LAPIS PEMERINTAHAN MELAKA

Pada kurun ke-15 masihi dan 16 masihi melaka telah menjadi pusat kegiatan politik di Alam Melayu,ekoran diripada sistem petadbiran yang sistemetik.
Sistem pentadbiran dimelaka mampunyai susun lapis pemerintahan mengikut heiraki pemerintahan yang mana tergolong daripada golongan yang pemeritah dan golongan yang diperintah.Golongan pemeritah tergolong daripada Raja atau Sultan,kerabat diraja dan para pembesar,manakala golangan yang diperitah pula terdiri daripada artisan,para pedagang,rakyat biasa dan hamba.Kestabilan politik melaka pada peringkat awal dikatakan bermula daripada kebijaksanaan pemerintahnya iaitu Parameswara yang bijak yang memeritah dan mentadbir politik Melaka.Hal ini kerana parameswara mempunyai pengalaman berpolitik dan mentadbir ,iaitu pengalaman semasa memjadi Raja di Palembang dan Singapura yang membolehkan Parameswara marancang skema untuk memajukan Melaka.

Dalam mengawal dan menstabilkan politik,Sultan memainkan peranan yang
terpenting.Sultan menduduki heiraki teratas yang berkuasa mutlak,hal ini dapat dilihat kerana Sultan mempunyai kuasa dalam semua perkara.Cotohnya Sultan berhak
menjatuhkan apa sahaja hukuman terhadap pesalah dan penderhaka.Pelantikan Sultan
adalah bardasarkan keturunan iaitu dimana putera sulung akan menggantikan Sultan
dalam pentadbiran negeri selapas kemangkatan sultan.
Karisma dan daya kepimpinan Parameswara tentu tidak bererti jika tanpa para pembesar. Premis kewibawaan politik dan kepimpinan yang dimiliki oleh Parameswara disokong pula oleh para pembesar dan menterinya. Sejarah Melayu dengan jelas mengatakan bahawa semasa memerintah Singapura, Parameswara dibantu oleh para pembesarnya sebagai jentera pemerintah bagi menjalankan dasar kerajaannya. Secara umum, hierarki para pembesar ini adalah seperti berikut:

(a) Bendahara
Bendahara adalah bapa mentua raja. Tokoh yang pertama menjadi Bendahara Melaka bergelar Seri Wak Raja.
(b) Perdana Menteri
Penyandang jawatan ini adalah kerabat diraja juga, iaitu Raja Anum. Gelarannya ialah Seri Amar Diraja. Sejarah Melayu versi tahun 1612 menyebut bahawa tokoh yang kedua menyandang jawatan ini ialah Tun Perpatih Besar anak Tun Perpatih Permuka Bejajar, Bendahara Singapura yang pertama.
(c) Penghulu Bendahari
Penghulu Bendahari adalah menantu Bendahara. Penyandangnya juga adalah daripada kalangan Kerabat diraja, iaitu Raja Kecil Muda dan bergelar Seri Nara Diraja.

Seperti yang telah disebutkan lebih awal, pembesar-pembesar utama ini dibantu oleh pembesar-pembesar seperti bentara, sida-sida dan para Biduanda. Kemuncak sistem berkerajaan ini ialah raja. Baginda digelar Raja atau Duli Yang Dipertuan. Gelaran Sultan mula digunakan apabila Seri Maharaja menjadi Raja Melaka yang ketiga dengan gelaran Sultan Muhammad Syah. Baginda dikelilingi oleh kerabatnya sendiri yang termasuk keluarganya, seorang Bendahara dan penghulu Bendahari terawal yang merupakan adinda raja kerabat yang terhampir. Tome Pires melaporkan bahawa ketika Parameswara berangkat dari Muar ke Melaka, baginda pernah berkata, “…with my wife and house.” Sistem Pentadbiran Melaka semakin berkembang dan bersistematik selaras dengan perkembangan dan kekompleksan kerajaannya. Bilangan para pembesar yang paling asas yang diwarisi sejak zaman Singapura dahulu bertambah dari semasa ke semasa supaya sesuai dengan kehendak dan kehendak sosial, politik dan ekonomi semasa. Raja Melaka yang kedua, Raja Besar Muda ( Megat Iskandar Syah ) disebut oleh Sejarah Melayu sebagai ‘memerintah istiadat takhta kerajaan baginda’. Antara peraturan yang ditentukan oleh baginda ialah mewujudkan menteri yang bertanggungjawab menyusun istiadat di Balairung, melantik para bentara yang bertugas di Balairung dan melantik para biduanda.Tokoh yang memainkan peranan untuk melengkapkan lagi istiadat dan sistem pentadbiran ialah Raja Kecil Besar ( Sultan Muhammad Syah, 1424-1444 T.M. ) Beliau dikatakan telah ‘mengatur takhta kerajaan baginda’. Sejarah Melayu telah menerangkan dengan terperinci tentang pelbagai jenis peraturan, tanggungjawab individu di istana, memastikan berbagai-bagai bidang kuasa para pembesar, menentukan hak serta bidang kuasa raja Melaka, memformalkan amalan adat serta istiadat yang berhubung dengan peraturan berkerajaan dan penentuan protokol.
Dua pembesar atau menteri utama yang diwujudkan pada ketika itu ialah Temenggung dan Seri Bija Diraja. Keadaan pada masa itu memerlukan kedua-dua jawatan ini diwujudkan kerana masyarakat serta corak bandar Melaka yang semakin kompleks. Oleh sebab keamanan Melaka perlu diberi perhatian yang wajar maka wujudlah jawatan Temenggung untuk mengatasi keamanan disamping mengawal perjalanan urusniaga negeri. Dengan kehadiran Orang Laut sebagai tenaga utama untuk mengawal keselamatan diperairan Melaka bagi menggalakkan perdagangan maka diwujudkanlah jawatan Seri Bija Diraja sahaja ketua ketumbukan hulubalang di darat dan di laut ini.
Kewujudan jawatan Syahbandar sukar untuk ditentukan. Jawatan yang penting ini muncul selari dengan kemunculan Melaka sebagai pelabuhan perdagangan dan entrepot. Hal-ehwal pelabuhan yang semakin kompleks dengan urusniaga, dan menjadi nadi kehidupan Melaka ketika itu menyebabkan Undang-Undang Melaka meletakkan taraf jawatan Syahbandar ke taraf Pembesar Empat untuk melancarkan aktiviti perdagangan.
Jawatan dan institusi Laksamana pula wujud semasa pemerintahan Sultan Mansor Syah ( 1456-1477 ). Jawatan ini pada awalnya ‘ditempelkan’ oleh Ratu Majapahit, kemudian diformalkan oleh Sultan Mansor Syah. Orang yang pertama menyandang jawatan ini ialah Hang Tuah. Kedudukan jawatan ini di istana adalah setara dengan Seri Bija Diraja kerana kedua-duanya memikul pedang kerajaan secara bergilir-gilir. Oleh yang demikian, tugas dan bidang kuasa Laksamana adalah sama dengan tugas Seri Bija Diraja. Tetapi apabila institusi Laksamana ini semakin kukuh dan berpengaruh di Melaka, taraf jawatan Seri Bija Diraja pula didapati semakin menurun.
Menurut huraian diatas, jelaslah bahawa sistem pemerintahan kerajaan di Melaka merupakan warisan daripada kerajaan Srivijaya. Ia hanya mengalami sedikit perubahan dari segi susunan dan nama jawatan selepas pengasasan Parameswara..


PEMBETUKAN UNDANG-UNDANG MELAKA

Undang-undang atau sistem perundangan adalah suatu cara untuk menyelesaikan
berbagai-bagai bentuk konflik dan kekecohan dalam masyarakat (antara sesama
induvidu,dikalangan antara kelompok atau antara induvidu dan kelompok dengan sistem
keadilan yang telah pun ditentukan dalam masyarakat tersebut). Di Melaka,dalam
memastikan kestabilan politik dan Negara,Kerajaan Melaka pada masa tersebut telah
mengubal undang-undang yang bertujuan untuk melancarkan pentadbiran.Terdapat dua
buah teks undang-undang tradisional di Melaka. Undang-undang yang pertama dikenali
sebagai hukum kanun melaka yang merupakan undang-undang darat melaka yang mana
merangkumi peraturan yang harus diikuti oleh semua masyarakat di melaka dan
merupakan undang-undang yang bertujuan untuk mengawal keselamatan dan keamanan
Pada mulanya Hukum Kanun Melaka ditentukan berdasarkan hukum dan adat setempat. Namun, semasa zaman pemerintahan Sultan Alauddin Riayat Shah, Hukum Kanun Melaka ditukar berdasarkan Hukum Hudud. Ini dapat dibuktikan berdasarkan fasal 7.2 dalam Hukum Kanun Melaka;„Adapun jikalau ia mencuri, maka tertangkap lalu dibunuhnya maka kenalah denda akan dia setengah harganya.... Adapun pada hukum Allah orang yang mencuri itu tiada harus dibunuh, melainkan dipotong tangannya“. Perubahan teras ini adalah disebabkan oleh pengaruh Islam di Melaka pada ketika itu. Hukum Kanun Melaka diwujudkan bagi menjaga keamanan dan keselamatan rakyat di Melaka termasuklah bangsa asing yang tinggal dan singgah di Melaka. Namun begitu, undang-undang Islam hanya dilakukan kepada orang Islam manakala bangsa lain akan dihukum mengikut agama atau adat masing-masing. Sebagai contoh, jika seorang lelaki Islam telah berzina dengan seorang perempuan cina. Lelaki tersebut akan dihukum berdasarkan undang-undang Islam dan perempuan tersebut akan dihukum mengikut adab dan agamanya. Peraturan umum seperti mencuri, merompak dan sebagainya akan dilaksanakan untuk semua bangsa di Melaka termasuklah bangsa asing. Ini menunjukkan sikap Raja Melaka yang bertoleransi dan adil dengan rakyatnya. Baginda hanya menghukum rakyat yang benar-benar melakukan kesalahan sahaja. Hal ini telah menarik bangsa lain seperti pedagang dari China dan Gujerat, Orang Arab serta ramai lagi untuk datang dan menetap di Melaka..manakala teks yang kedua pula dikenali sebagai undang-undang laut melaka atau adat pelayaran melaka.teks ini diterjemah sebagai “the maritime laws of Malacca”. Undang-undang Laut Melaka yang dikenali sebagai Adat Pelayaran Melaka, Kitab Peraturan Pelayaran dan Hukum Undang-undang Laut. Undang-undang Laut Melaka mengandungi peraturan dan tatatertib berniaga, cara berjual beli, hukum-hukum jenayah di kapal, larangan-larangan dan tanggungjawab nakhoda, kiwi serta anak kapal. Undang-undang Laut Melaka diwujudkan untuk melancarkan urusan pedagangan di Selat Melaka. Ini telah menggalakkan kedatangan pedagang asing dari luar untuk terus berdagang di Melaka. .undang-undang di melaka telah dilaksanakan berdasarkan hukum syarak.contohnya hukumanpotong tangan akan dikenakan terhadap pencuri yang tertangkap.hal yang demikian dirujuk berdasarkan hokum hadd dalam kesalahan jenayah pada hokum yang dikenakan terhadap para jenayah yang tertangkap. dengan adanya undang-undang tersebut,melaka telah berjaya manjadi sebuah negeri yang aman dan selamat sehingga muncul sebagai pusat politik di nusantara.

HUBUNGAN DIPLOMATIK DENGAN CHINA


Antara faktor lain yang mejadikan Melaka sebagai pusat kegiatan politik yang
terkenal di Alam Melayu ialah kejayaan Melaka dalam menguasai tanah-tanah jajahannya.Bagi mengukuhkan lagi kuasanya Melaka telah menjalankan dasar penaklukkan,kerajaan Melaka telah menakluki kerajaan-kerajaan lain bagi menanbah pengaruhnya.Hal ini dapat mengukukkan lagi politik Melaka,dengan adanya pengaruh yang ramai.Malah pada masa yang sama Melaka juga akan digeruni oleh kuasa lain,yang sekaligus mengiktiraf Melaka sebagai penaung.Kejayaan Melaka dalam menjalin hubungan diplomatic dengan China juga merupakan salah satu faktor yang terpenting dalam perkembanggan politik Melaka.Peristiwa ini dapat dilihat apabila Parameswara telah menghantar utusan ke Peking pada tahun 1405 untuk menjalinkan hubungan baik dengan negeri China.Ekoran daripada penghantaran utusan tersebut,Parameswara diberi pengakuan secara rasmi pada tahun 1406,pengakuan tersebut disertakan dengan penyerahan cop mohor,persalinan pakaian daripada kain sutera dan payung kuning.Pada masa tersebut negeri China dikatakan negeri yang mepuyai kuasa yang terkuat di asia.dengan menjalinkan hubungan dengan China,Melaka mendapat perlindungan daripada China.Hal dapat menjamin keselamatan Melaka,khasnya daripada ancaman Siam. Ini dapat dibuktikan apabila laksamana Cheng Ho yang diutuskan oleh kerajaan China untuk ke Melaka telah diarahkan untuk singgah di Siam dahulu yang bertujuan untuk memberi amaran kepada Siam supaya tidak menyarang dan menancam Melaka kerana Melaka telah diiktiraf dibawah naungan China.


PERDAGANGAN
PERANAN SELAT MELAKA
Faktor utama yang menjadikan melaka sebagai pusat perdagangan di rantau
Melayu ialah kedudukan Melaka yang srategik iaitu dikawasan perairan Selat Melaka yang mana merupakan laluan utama pedagang dari Timur ke Barat dan sebaliknya.Selat Melaka juga merupakan kawasan yang terlindung daripada tiupan angina monsoon.Hal ini menyababkan para pedagang akan singgah ke Melaka untuk berlindung daripada tiupan angin monsoon.Disamping itu mereka boleh menjalankan aktiviti perdagangan di Melaka kerana Melaka mempunyai kuasa beli yang tinggi.Perdagangan di Melaka juga
berkembang ekoran daripada beberapa foktor lain yang disediakan oleh pemerintah untuk memudahkan para pedagangan.Contonnya perkhidmatan membaiki kapal,rumah
tumpangan,stor barangan dagangan dan sebagainya.kebijaksanaan pemarintah telah
menjadikan Melaka sebagai pusat perdagangan di Nusantara.Contohnya pemerimtah
Melaka berjaya menjaga keamanan dan keselamatan para padagang di Melaka dengan
menubuhkan sistem pentadbiran di pelabuhan bagi melancarkan aktiviti perdagangan di
pelabuhan.ini sekaligus dapat menarik minat para pedagang dari luar untuk berdagang di melaka.Malah pada masa yang sama Melaka juga telah bertindak sebagai pelabuhan
interport yang mana berfungsi sebagai pusat pertukaran barangan daganagan antara para padagang.Denagan adanya pelabuhan interport,melaka telah dikenali di seratapelosok.Hal ini,sekaligus telah menjadikan melaka terkenal sebagai pusat perdagangan pada abad ke-15 masihi dan abad ke-16 masihi.

HUBUNGAN DENGAN CHINA

Selain itu,terdapat juga faktor lain yang menjadikan Melaka sebagai pusat
perdagangan,iaitu Melaka telah menjalinkan hubungan dengan China.sebagai tanda
persahatan,Melaka kerap menhantar rombongan melawat Negara China.Tujuannya ialah
untuk mengeratkan lagi tali persahabatan dan juga untuk memperluaskan perdagangan
Melaka. Contohnya pada zaman pemerintahan Sultan Muhammad Syah,baginda
meneruskan hubungan dengan negera China bagi mematikan kepentingan perdagangan
Melaka dapat diteruskan dan berkembang.negara China merupakan sebuah Negara yang
luas dan sudah tentunya mempunyai pasaran dan kuasa beli yang tinggi,ini merupakan
kesempatan bagi para pedagang Melaka untuk mendagangkan barangan dagangan mereka di China.Hal ini sudah tentu akan memberi keuntunagan kepada Melaka.Namun pada masa yang sama perhubungan dengam China juga dapat memenuhi keperluan barangan di Melaka.Dengan terjalinnya hubungan dengan Negara China , perkembangan perdagangan Melaka telah berlaku dengan pesat sehingga menjadikan Melaka sebagai pusat perdagangan yang terkenal di Alam Melayu.

PERANAN ORANG LAUT

Di sekitar perairan selat melaka telah didiami oleh orang laut ekonominya adalah
berasaskan aktiviti morompak dan melanin.Mereka akan menyamun para pedagang yang
melalui selat melaka.Hal ini akan menakutkan para padagang untuk berdagang dan
melalui selat melaka.Kebijaksanaan pemerintah yang telah berjaya menguasai orang
laut,sekaligus dapat menghapuskan aktiviti perlanunan di selat melaka.Orang laut
dikatakan sungguh taat dan setia kepada Parameswara dan keturunannya sehingga
keturunan yang terakhir di Johor pada 1699. Orang-orang laut telah diberikan pangkat
dalam istana oleh sultan supaya dapat menjamin keselamatan perairan selat melaka.pada masa yang sama orang juga telah dijadikan angkatan tentera laut bagi megawasi perairan selat melaka.Dengan kemahiran yang sedia ada,orang laut dapat mengawal perairan selat melaka dengan mudah.Contohnya mereka dapat mengalahkan musuh dengan mudah kerana mereka mempunyai kemahiran dalam mengendalikan kapal,mambaca tiupan angin,dan sebagainya.Ekoran daripada kejayaan menguasai orang laut,Melaka dapat menarik minat para pedagang dari luar kerana terdapat jaminan keselamatan yang telah disediakan.

KEBUDAYAANKehadiran pelbagai bangsa menyebabkan terdapat 84 jenis bahasa yang dituturkan oleh masyarakat di Melaka. Namun begitu, bahasa Melayu tetap dijadikan sebagai lingua franca atau bahasa perantaraan di Melaka. Hal ini kerana bahasa Melayu mudah difahami dan menjadi bahasa utama masyarakat di rantau ini. Pemerintah Melaka membenarkan rakyatnya dan bangsa asing bertutur dalam bahasa masing-masing. Sebagai contoh, pedagang China boleh bertutur dalam bahasa cina untuk berkomunikasi antara mereka. Bukti penggunaan bahasa asing di Melaka dapat dilihat dengan penggunaan istilah bahasa Jawa di kalangan masyarakat Jawa seperti Manira dan Kulo. Istilah ini digunakan oleh masyarakat Jawa terhadap pihak yang superior sebagai tanda hormat. Namun begitu, pedagang asing menggunakan bahasa Melayu dan tulisan jawi apabila berurusan dengan pegawai dan pedagang di pelabuhan.

PENILAIAN

Bukti Melaka Sebagai Warisan Kepada Srivijaya
Apabila kita membicarakan tentang Melaka sebagai warisan kepada Srivijaya, semacam kita mampu mendedahkan yang Parameswara, pemerintah yang melarikan diri itu berasal dari Palembang-Srivijaya. Kenyataan ini dapat dilihat berdasarkan bukti yang dikemukakan pada proses Peralihan Pemerintahan Dari Palembang Ke Melaka, dan beberapa bukti lain. Bukti terawal yang boleh diperjelaskan ialah berdasarkan Sejarah Melayu yang secara terang-terangan menegaskan pengasas Melaka datang dari Palembang. Edidi Teks Terawal ( 1612 Masehi ) memberikan gambaran awal tanpa keraguan tentang kecemerlangan Palembang dahulu dan proses peralihan yang berlaku. Setelah mengkaji Raffles SM No. 18, sarjana berpendapat perkembangan sejarah Melayu abad ke-11 Masehi dikaji dalam abad ke-15 Masehi. Maka satu ketetapan telah diperolehi, iaitu pengkaji salasilah raja-raja Melayu memutuskan bahawa pemerintah dan pengasas kerajaan Melaka berasal dari empayar Srivijaya yang mempunyai pusat pentadbiran di Palembang, pada separuh abad ke-11 Masehi.
Bukti seterusnya dapat dilihat berdasarkan pentafsiran Wolters. Pada abad ke-14 Masehi, istilah Srivijaya semacam lenyap dari catatan sejarah. Hanya Palembang sahaja yang disebut sebagai tanah taklukan Malayu-Jambi. Walau bagaimanapun, setelah diserang oleh Jawa, pemerintah Palembang mengundurkan diri. Wolters menambah Temasik ( Singapura ) adalah tempat persinggahan pemerintah Srivijaya itu sebelum ke Melaka. Pada masa yang sama, kekuasaan Palembang dan Jambi semakin merosot. Keadaan ini seolah-olah berlaku sekali lagi dalam dunia Melayu, iaitu apabila Melaka diserang oleh Portugis. Pentafsiran Wolters memaparkan satu budaya warisan Melaka yang diasaskan di Srivijaya, kerana apa yang berlaku semacam pernah berlaku di Srivijaya juga.
Bukti seterusnya dapat dilihat berdasarkan kepada pentafsiran ke atas pendapat Tome Pires. Pires menyifatkan bahawa Parameswara ialah raja Palembang, dan menyifatkannya sebagai, “... seorang yang istimewa dan bersedia untuk pergi berperang...” Parameswara sedar akan kekuatan abang iparnya ( Jawa ) dan berusaha untuk menyerang kembali Jawa. Kekalahan Parameswara ke atas Jawa sedikit pun tidak merendahkan kedudukan dan martabat Parameswara. Hal ni kerana penduduk di pulau itu masih menumpahkan taat setia kepada Parameswara. Pengunduran ke Singapura ( Temasik ) pun ada rasionalnya. Hal ini kerana Singapura adalah tempat yang strategik untuk perdagangan kelautan dan berhampiran dengan Kepulauan Riau yang dianggap sebagai kuasa tentera kelautan ketika itu. Maka Pires menyifatkan Singapura sebagai lokasi yang sesuai untuk Parameswara membangunkan kembali kekuasaannya.
Selain itu, bukti Melaka sebagai waris kepada Srivijaya dapat dilihat berdasarkan peranan ahli salasilah yang mencorakkan perjalanan penulisan Sejarah Melayu itu sendiri. Ahli salasilah menyifatkan Raja Iskandar Shah tiba ke Melaka dengan kekuasaan yang sama dengan kekuatan Tri Sri Buana. Ahli salasilah juga mahu menjaga air muka pengasas Melaka supaya dapat menjernihkan keadaan huru-hara dalam sejarah alam Melayu ketika itu, selain dapat menerangkan assl-usul Parameswara. Dalam Raffles SM No. 18 pun, kedaulatan raja-raja Melayu akan dizahirkan dengan merujuk kepada keluarga diraja Palembang. Hal ini mendedahkan kepada kita bahawa apa yang berlaku di Melaka mempunyai perkaitan dengan perkembangan Srivijaya-Palembang ketika sedang masyhur dahulu.

Bukti Lain Melaka Sebagai Waris Kepada Srivijaya

Setelah berjaya mengasas dan mendirikan kerajaan Melaka sekitar tahun 1399/ 1400 Masehi, Parameswara meninggalkan dua orang pengganti iaitu Megat Iskandar Syah dan Seri Maharaja. Kedua-duanya mempunyai kebolehan dari segi politik dan pentadbiran untuk menerajui sebuah kerajaan yang baru ditubuhkan itu. Ketiga-tiga tokoh tersebut telah menanamkan tradisi berkerajaan dan mengasaskan tunjang pensejarahan Melayu untuk dijadikan warisan bukan sahaja oleh pengganti mereka sehingga tahun 1511 Masehi malah tradisi ini terus diamalkan dalam bentuk semangat dan amalan sistem sosiopolitik serta kerajaan pada institusi kesultanan di beberapa buah negeri di negara ini.
Dengan perkataan lain, pengalaman politik dan pentadbiran yang dimiliki oleh Parameswara dan para penyokong serta pengikutnya yang terdiri daripada para menteri dan pembesar sejak berada di Singapura dan Palembang dahulu merupakan landasan penting dan sumber pengetahuan yang asas dan berguna untuk membentuk kerajaan di Melaka. Pengalaman Parameswara semasa menjadi pemerintah untuk beberapa tahun di tanah asalnya, Palembang yang amat praktis. Ia juga memberikan pengetahuan kepada beliau untuk berpolitik. Ini sebenarnya bukanlah sesuatu yang aneh kerana pengetahuan itu adalah warisan yang diturunkan dan telah dipusakai oleh Parameswara daripada kalangan kerabatnya sendiri dan keluarga ahli politik Palembang. Palembang adalah tempat asal Parameswara dan tempat bakat kepimpinan beliau dipupuk untuk menerajui empayar Melayu-Srivijaya.
Pengalaman berpolitik dan mentadbir yang diperoleh ketika menjadi raja di Palembang dan Singapura itulah yang menjadi landasan kebolehan Parameswara untuk memerintah dan merancang skema untuk memajukan Melaka. Kemudian, pengganti Parameswara hanya meneruskan sahaja usaha yang telah dirintisnya itu. Dasar dan prinsip berpolitik di Palembang dijadikan model oleh beliau untuk bergerak cergas di Melaka pula.
Di Srivijaya, sistem politiknya didukung oleh satu sistem pentadbiran yang berpaksi kepada raja dan juga satu barisan kepimpinan yang mempunyai fungsi masing-masing dan disokong oleh kesetiaan Orang Laut di Selat Melaka. Contohnya, Senapati, Nyaka, Pratyaya, Hajipratyaya dan Dandanayaka. Senapati merupakan ketua kepada hulubalang dan fungsinya sama dengan Laksamana pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. Nayaka pula berperanan sebagai Penghulu Bendahari. Di Melaka, hierarki pemerintahannya terdiri daripada raja dan kerabatnya, golongan pembesar, bangsawan, rakyat merdeka dan hamba. Tempat tinggal berdasarkan pola demografi iaitu raja dan kerabatnya tinggal di atas bukit yang strategik, pembesar-pembesar di lereng bukit dan kampung-kampung, Orang Laut di tepi pantai dan rakyat pula berumahkan atap rumbia di kaki bukit dan di seberang sungai.
Maka dalam konteks dan proses budaya politik serta fenomena sejarah serantau yang berlegar di Selat Melaka itulah kerajaan Melayu Melaka pada abad ke 15 muncul dan membangun. Proses dan babak-babak sejarah yang terdahulu terjadi hingga abad ke 14 berterusan lagi. Tetapi kali ini penerusan serta kelanjutan ini terjadi di Melaka pula. Malah semangat politik dan tradisi sosiobudaya Srivijaya itulah yang mempengaruhi penubuhan Melaka kepada sebuah empayar seperti pengalaman Palembang-Srivijaya dahulu. Tambahan pula tokoh yang mengasaskan Melaka adalah keturunan darah dan kerabat dari Palembang dan berkaitan pula dengan kekerabatan Jawa semenjak tahap-tahap kegemilangan Singosari pada abad ke 13 lagi. Gaya politik Srivijaya praperiode Melaka telah dijadikan model dan ilham cara berpolitik yang amat baik oleh raja-raja Melaka untuk menggiatkan kegiatan diplomatiknya.
Selari dengan corak pengaliran tadi, Melaka sebenarnya telah mengambil alih peranan politik Palembang-Srivijaya yang telah pudar itu. Malah tradisi pensejarahan Melaka selama seabad lebih itu adalah pengulangan semula tradisi pensejarahan Srivijaya. Cuma faktor asas yang menjadi tunggak perubahan kedua-dua kuasa thalassocracy Melayu dalam lingkungan kedinamikkan budaya serantau dan seperairan ini iaitu faktor agama Islam. Ini bermaksud karisma kepimpinan yang ada pada Parameswara dan pemerintah yang seterusnya telah dilambang dan diberikan unsur sosiopolitik tradisi yang istimewa terhadapnya sebagai tokoh pemerintah yang dianggap berdaulat terhadap rakyat. Pengalaman menyusun sistem pentadbiran untuk menubuhkan sebuah kerajaan dalam suatu institusi politik telah pun dimiliki oleh Parameswara sejak berada di Palembang lagi. Karisma Parameswara sebagai raja yang berdaulat di Palembang dan Singapura sebelum tahun 1400 Masehi, telah menjadi pendorong utama untuk menggerak dan menggagaskan eksploitasi politik yang lebih besar di Selat Melaka pada awal abad ke 15 atau sekitar penghujung abad ke 14.

Penutup
Berdasarkan kepada perbincangan di atas, dapat dirumuskan bahawa bukti-bukti yang dikemukan jelas menunjukkan Melaka menjadi waris kepada kerajaan Srivijaya, khususnya dari aspek ekonomi, politik, dan sosial negara. Proses peralihan kerajaan ketuanan Melayu berlaku dari Srivijaya ke beberapa kawasan kedaulatan Melayu ketika itu sebelum singgah menetap di Melaka. Walaupun hampir tiada sumber bertulis yang menerangkan secara konkrit berkenaan dengan proses peralihan yang berlaku, namun kita perlu mengakui bahawa peralihan memang berlaku. Sebelum mengakhiri perbincangan ini, penulis ingin membayangkan kebenaran tafsiran yang dibuat oleh Wolters. Kejatuhan kerajaan Srivijaya sudah barangkali boleh diramalkan. Hal ini kerana kerajaan kelautan ini banyak bergantung kepada kegiatan perdagangan maritim antarabangsanya demi kelangsungan politiknya. Memaparkan kepentingan ekonomi dan motif politik bergerak seiring. Selari dengan peralihan kerajaan Melayu ke Melaka, pusat perdagangan juga berubah. Mahu tidak mahu kekuasaan sesebuah kerajaan yang berpusat di lautan maritim perlu menerima hakikat yang mereka juga akan beralih ke tempat lain. Maka, pentafsiran ini sedikit sebanyak boleh dirujuk untuk mendedahkan Melaka adalah waris kepada kerajaan Srivijaya.

BIBLIOGRAFI
W.G Shellabear.1989.Sejarah Melayu.Selangor.Fajar Bakti Sdn.Bhd
Mohd Jamil Bin Mukmin,Melaka Pusat Penyabaran Islam Dinusantara,Nurin Enterprise,Kuala Lumpur,1994.

Abdul Rahman Haji Abdullah,Islam Dalam Sejarah Asia Tenggara Tradisional,Terbitan Pena Sdn.Bhd,Kuala Lumpur.1989.

Sejarah Malaysia 1400-1641.Universiti Kebangsaan Malaysia.1999.

Tan Ding Eng.1975.Sejarah Malaysia Dan Singapura.Kuala Lumpur.Siri Sejarah Fajar Bakti.

Rahmat Saripan.1983.Dokumentasi Seminar Sejarah Melaka.Melaka Marathon Engraving.

Muhammad Yusoff Hashim,1990,Kesultanan Melayu Melaka,Kajian Beberapa Aspek Tentang Melaka Pada Abad Ke-15 Dan Abad Ke-16 Dalam Sejarah Malaysia Kuala Lumpur.Dewan Bahasa Dan Pustaka.

W.G Shellabear, (ed), Sejarah Melayu ( The Malay Annals ), Malaya Publishing House Limited, Singapura.

F. Hirt and W.W Rockhill, (eds), Chau Ju-Kua on the Chinese and Arab Trade. St. Petersbug, 1966.

Max gluckman,the ideas in borotse jurisprudence,new haven and London,1965.

Joginder singh jessa,sejarah tanah melayu 1400-1959,dewan bahasa dan pustaka,kuala Lumpur 1978.

Sejarah Malaysia 1400-1641.Universiti Kebangsaan Malaysia.1999.

Andaya,a.l,the kingdom of johore 1641-1724,economic and political development,oxford university press 1975.

O. W Wolters. Kejatuhan Srivijaya Dalam Sejarah Melayu

O. W. Wolters. 1967. Early Indonesian Commerce- A Study of the Origins of Srivijaya. New York : Ithica.

Zainal Abidin Abd Wahid. 1970. Glimpses of Malaysian History. Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka.

Thursday, 19 March 2009


kenali pokok yahudi

"Mengenali Pohon Al Gharqad ( Mutiara Hadis Nabawi )

( Mengajar erti Kesempurnaan iman Mu´min dan kecelaruan kepercayaan Yahudi )
Sabda Nabi Muhammad Sallallahu A´laihi Wasallam:"Tidak akan berlaku kiamat sehinggalah akan berlaku peperangan di antara orangIslam dan Yahudi, maka pada waktu itu (tentera) Yahudi akan dibunuholeh (tentera) Islam, sehingga apabila orang Yahudi berselindung disebalik batu dan pokok, lalu batu dan pokok itu akan bersuara dengankatanya: 'wahai muslim, wahai hamba Allah, di belakangku ini adaYahudi, marilah bunuhnya', kecuali POKOK GHARQAD (yang tidak bersuara),kerana sesungguhnya ia merupakan pokok Yahudi". Hadis riwayat Imam Muslim (2922) Mu´min beriman sepenuh hati terhadap karasulan nabi Muhammad S.A.W. Imanmereka solid terhadap semua perkhabaran peristiwa akhir zaman yang disampaikan oleh Nabi S.A.W.Misalnya tentang hadis "Pohon Al Gharqad" yang menyatakan kemenangan akan berpihak kepada ummat Islam. Sepatutnya Yahudi beriman dan bersama-sama menyertai ummat Islam menjadi ummat yang menang itu.Namun bagi yahudi, mereka mempercayai hadis tersebut dengan persepsi yang berbeza. Lantaran itu mereka amat gemar menanam pohon tersebut dan memanggilnya sebagai "Pohon Yahudi". Mereka percaya ia akan melindungi mereka dari kemenangan ummat Islam.Maka, persepsi inilah yang membezakan antara keyakinan dan keimanan ummat Islam dan kepercayaanyahudi yang salah. Amat jelas lagi bersuluh , pegangan yahudi itu amat menyimpang dari kebenaran yang dimaksudkan oleh Rasulullah S.A.W.Namun sikap keras kepala dan keangkuhan mereka menghalang mereka dari beriman sepenuh hati walaupun hati kecil mereka percaya bahawa Nabi Muhammad adalah utusan untuk semua manusia yang wajib diimani kerasulan Baginda.Mengenalinya adalah adab membenarkan hadis Nabi S.A.W.
Ramai yang tidak mengenali pohon Gharqad. Pohon ini banyak ditanam oleh Yahudi di bumi jajahan mereka di Palestine. Inilah bukti keyakinan tanpa iman mereka terhadap Nabi Muhammad S.A.W. Baginda Nabi pernah menyatakan bahawa di akhir zaman akan berlaku peperangan hebat antara Yahudi dan ummat Islam yang berakhir dengan kekalahan Yahudi. Dalam perkhabaran tersebut Nabi Muhammad S.A.W.menceritakan tentang perihal pohon Gharqad yang menjadi tempat persembunyian Yahudi. Nama-nama lain bagi Al Gharqad Pohon Yahudi, A´uwasaj, gharghad, sahnun, inab, A´uwasyaz, dan Al Ghardaq Pohon Al gharqad ataupun nama saintifiknya (Nitraria retusa) daripada Keluarga ( zygophyllaceae) .

Ciri-ciri pohon Al Gharqad

• Berdaun kecil, berduri, berbuah kecil, bulat dan merah.

• Mencapai 1-3 meter tumbuh melata kawasan berpasir seperti seperti padang pasir• Berbunga dan berbuah pada musim panas dan luruh, tumbuh di kawasan tanah Arab (Timur tengah) Palestine, Mesir, Yaman, Iraq dan lain-lain.

• Pendapat lain ialah pohon ini hanya tumbuh di bumi "Hijaz".Persepsi Kepercayaan Yahudi terhadap pohon Al Gharqad(Sikap double standard yahudi terhadap keimanan kepada Rasulullah S.A.W)Yahudi telah lama mengetahui tentang kebenaran kenabian Rasulullah S.A.W. dan apa yang disabdakan oleh Rasulullah S.A..W. bahkan semua tentang Nabi Muhammad S.A.W. telah disebut dalam kitab suci mereka. Mereka amat mengetahui dan yakin dengan apa yang dinyatakan oleh kitab mereka namun mereka enggan mengakuinya. Hakikat ini dikhabarkan Allah:
Orang-orang(Yahudi dan Nasrani) yang telah Kami beri Al Kitab (Taurat dan Injil)
mengenal Muhammad seperti mereka mengenal anak-anaknya sendiri. Dan sesungguhnya sebahagian di antara mereka menyembunyikan kebenaran,padahal mereka mengetahui. - Al Baqarah 146

Sikap " Double
standard" Yahudi dalam aspek keimanan cukup membingungkan. Mereka beriman dengan khabar dari Rasulullah S.A.W. tetapi mereka tidak mengakui kerasulannya malah berusaha berhadapan menyanggah hakikat perkhabaran nubuwwah itu.Antaranya mereka percaya dengan hadis" Pohon Al Gharqad " yang membawa makna kemusnahan bagi mereka lantaran keangkuhan dan kekufuran mereka namun mereka menafsirkannya sebagai cabaran buat mereka bagi berhadapan dengan kebenaran kemenangan ummat Islam pada suatu hari nanti.Atas sikap ini maka Yahudi menanam sebanyak mungkin pohon Gharqad sebagai pelindung. Lantas sikap ini membawa maksud mereka percaya dengan hadis Nabi namun sengaja mengingkarinya.Al Gharqad di sisi Yahudi Kaum
Yahudi memaksudkan pohon Al Gharqad yang disebut oleh nabi sebagai (Al A´uwasaj) yang banyak ditanam di negara haram Yahudi sekarang ini.Imam At Thobary didalam tafsirnya meriwayatkan bahawa Mua´mmar dan Qatadah tatkala Musa sampai ke (tempat) api itu, diserulah dia dari (arah) pinggir lembah yang diberkahi, dari sebatang pohon kayu, yaitu: ""Ya Musa, sesungguhnya aku adalah Allah, Tuhan semesta alam," - Al Qashas 30 Ialah : Pohon Al A´uwasaj ( iaitu Al Gharqad).Berkata Al Qurthubi: Pohon Al A´uwasaj apabila sudah membesar ia dipanggil Al Gharqad. Kata Imam Nawawi: Al Gharqad adalah pohon yang berduri sangat dikenali di Baitul Muqaddis(Palestine) .Maklumat khusus mengenai Al A'uwasaj Nama Saintifik bagi pohon A´uwasaj : Lycium Afrum Daripada Keluarga tumbuhan-tumbuhan : SolanaceaeKhasiat Perubatan:

Melancarkan dan melawaskan pembuangan air kecil, Sembelit dan baik untuk perut.
Usaha Israel menanam pohon tersebut Yahudi amat yakin bahawa pohon Gharqad akan melindungi mereka dari kemaraan ummat Islam. Oleh itu mereka memperuntukkan dana dan usaha yang bersar untuk menanamnya di jajahan mereka sebagai perlindungan.Kenyataan ini turut diakui oleh Syeikh Al Mujahid Tamim Al A´dnany menyatakan Yahudi banyak menanam pohon ini di Taman-taman , persiaran dan jalan-jalan. Maklumat tersebut dikukuhkan lagi dengan kenyataan di halaman http://www.jnf.... org iaitu laman web bagi "Jewish National Fund " yang berfungsi sebagai agen pembangunan hutan dan pemeliharaan ekologi, pendidikan, sumber air, keselamatan, pembangunanan komuniti dan lain-lain aktiviti di Israel. Organisasi inilah yang menjalankan aktiviti menanam pepohon sebanyak mungkin di Negara haram Yahudi Israel. Laman tersebut menyatakan bahawa organisasi yang diilhamkan oleh Theodor Herzl itu telah Berjaya menanam sejumlah 240 juta pelbagai jenis pokok termasuk pokok "Hawthorn" yang membawa maksud kepada pohon Al Gharqad.


Rujukan :
1. Al Quran dan hadis ( Imam Muslim)
2. Kitab " Tumbuh-tumbuhan perubatan yang disebut dalam Al Quran dan Sunnah Nabi" - Daru Salam
3. albrari.com
4. majles.alukah. net

Sekian,harap mendapat sedikit ilmu yang berguna...........

Tuesday, 17 March 2009

pengaruh british di tanah melayu

Pendahuluan

Saya bersetuju dengan penegasan yang menyatakan bahawa pada abad ke-19 British hanya menjajah beberapa negeri di Malaysia secara rasmi, tetapi pada hakikatnya British telah menjajah seluruh Malaysia. Walaupun British hanya menjajah beberapa negeri di Malaysia, namun pengaruh british telah masuk ke negeri-negeri yang tidak dijajah secara langsung. Hal ini dapat dilihat di beberapa buah negeri seperti Johor, kedah, Kelantan dan Terengganu.Di negeri-negeri ini, pengaruh British dapat dilihat dari aspek politik, ekonomi, dan sosisal, aspek tersebut telah mengalami perubahan dan pembaharuan yang mengikut cara pentadbiran british. Pada abad ke-19, negeri-negeri yang dijajah secara rasmi hanyalah, Negeri-Negeri Selat, Sabah Dan Sarawak.

Pengaruh British Di Sarawak
Setelah Brooke berjaya menghapuskan pemberontakan yang berlaku di Sarawak, brooke telah dilantik menjadi Raja dan Gabenor Sarawak pada tahun 1841 oleh Pangeran Muda Hashim dan seterusnya pada tahun 1842 Brooke telah menerima surat pelantikan daripada Sultan Brunei sebagi Raja Sarawak. Brooke telah menjalankan pemerintahan dinasti di Sarawak, iaitu kuasanya akan diganti oleh keturunannya bagi meneruskan pemerintahan di Sarawak.
Raja Putih Sarawak telah meningkat sIstem pentadbirannya dengan pentadbiran yang lebih lengkap dan sistemetik. Brooke telah berusaha memajukan kegiatan perdangan di Sarawak, hal ini telah menyebabkan British berpandangan bahawa Brooke telah jalan perdangan kepada para pedagang British untuk menguasai jalan perdagangan ke benua China. Bagi melancarkan aktiviti perdangangan, Brooke telah berusaha menghapuskan lanun, hal ini telah menyebabkan Brooke terpaksa meminta bantuan daripada Angkatan Laut Diraja British.Angkatan laut ini juga telah membantu Brooke meluaskan kekuasaannya di Sarawak.Pada masa yang sama Brooke juga meluaskan wilayahnya dengan mengambil secara paksa atau membelinya daripada kesultanan Brunei.
Pada tahun 1853 Brooke telah diangkat menjadi Gebenor British yang pertama di Pulau Labuan serta telah bertindak sebagai wakil British ke Brunei. Pemerintahan Brooke di Sarawak sangat memerlukan pengaruh inggeris kerana bimbang akan kuasa–kuasa eropah lain yang sedang giat memperluaskan kuasa mereka di sekitar Malaysia. Bagi mengurangkan kebimbangan itu, British telah mengiktirafkan dengan rasminya kemerdekaan Sarawak bari Brunei pada tahun 1863 dan menghantar seorang pegawai konsul ke Sarawak.Pertalian antara Sarawak dengan British ini telah memperkuatkan lagi hubungan diantara laut Borneo dan Semenanjung Tanah Melayu. Pada masa yang sama British telah mengarahkan agar Brooke mengubah corak pemerintahannya supaya berkiblatkan Britain.Sehingga Raja Sarawak yang kedua pernah mengatakan bahawa dimana bendera Sarawak di naikkan, di situ kepentingan inggeris akan dijungjung, ini menunjukkan bahawa British telah berpungaruh di Sarawak.

Pengaruh Kuasa British Di Sabah
Sebelum campur tangan British, sabah berada dibawah kesultanan Brunei.Namun begitu sultan Brunei tidak berminat untuk membangunkan Sabah dan telah memajakkannya kepada beberapa pelabur asing sehingga ia telah dipajak oleh Alfred Dent yang telah menubuhkan Syarikat Berpiagam Borneo Utara. Bagi mengukuhkan lagi kekuasaannya di Sabah Dent telah berusaha agar kedudukannya di Sabah diiktirafkan oleh British.Dent dan rakan-rakannya di London telah berusaha untuk mempengaruhi kerajaan British dengan menyatakan bahawa ini merupakan puluang yang baik untuk British memperluaskan kuasanya di Malaysia. Malah ini juga merupakan peluang British untuk mengembangkan kegiatan perdangannya. Pada tahun 1880 setiausaha rendah pejabat luar negeri, Sir Julian Pauncefote membuat perakuan yang kerajaan British boleh memberi Piagam Diraja kepada syarikat tersebut. Kemudian pada tahun 1881 Dent dan rakan-rakannya membuat rayuan kepada ratu bagi mendapatkan Piagam Diraja.Hal ini sekali gus telah menyebabkan Syarikat Berpiagam Borneo Utara telah mendapat pengiktirafan British secara rasmi sebagai wakil British di Sabah.
Dengan ini, british telah berkuasa keatas Syarikat Berpiagam Borneo Utara. British telah membenarkan syarikat ini meluaskan kawasannya, namun British telah menetapakan bahawa syarikat tidak dibenarkan memindah milik kepada pihak lain tanpa kebenaran kerajaan British.Syarikat juga menjalankan pentadbirannya berasaskan ketetapan yang telah ditetukan oleh kerajaan British.Gabenor Borneo Utara pertama telah dilantik pada tahun 1881 iaitu William Hood, beliau telah meniru pentadbiran British di Semenanjung Tanah Melayu dengan memulakan pembetukan jentera karajaan pusat secara berperingkat-peringkat. Hal ini telah menunjukkan bahawa British sangat berpengaruh dalam pentadbiran di Sabah.

Penguasaan British Di Pahang
Campur tangan British secara rasmi di Pahang bermula pada 8 oktober 1887 apabila bendahara Wan Hhmad yang menjadi sultan Pahang menandatangani perjanjian dengan British yang mempersetujui dengan peletakan pegawai inggeris di Pahang. Dengan perjanjian ini,Hugh Clifford telah dilantik sebagai wakil British di Pahang, tetapi beliau tidak mempunyai kuasa untuk mentedbir dan membantu memajukan Pahang.Namun British masih berusaha untuk meletakkan seorang residen di Pahang, pada tahun 1888, akhirnya british telah berjaya meletakkan residennya di Pahang, tetapi Wan Ahmad meminta agar British mengegalkan hak dan kuasa tradisional serta adat agama islam tidak boleh dicampuri oleh residen.Persetujuan ini telah menyebabkan residen Pahang yang pertama telah dilantik iaitu J.P.Rodger.
Bagi menjamin keselamatan dan keamanan di Pahang, J.P.Rodger telah menubuh satu pasukan polis yang terdiri daripada 50 polis sikh dan 150 polis melayu, serta melantik Hugh Clifford sebagai penguasa di hulu Pahang. Selain itu British telah mengatur semula cara pemtadbiran di Pahang, terutamanya dalam sistem pungutan cukai. Hak mengutip cukai telah diambil alih oleh British, malah pembesar daerah yang selama ini menjalankan tugas tersebut telah diberi pencen. Dalam memperkenalakan corak pentadbiran barat, negeri Pahang telah dibahagikan kepada daerah-daerah yang mana setiap daerah akan diketuai oleh majistret dan terdapat seorang pegawai British yang menjalankan tugas memungut cukai. Selain itu, british juga telah mengambil langkah menubuhkan majlis mesyuarat negeri pada tahun 1889 yang diketuai oleh sultan. Majlis ini banyak meluluskan undang-undang yang menimbulkan tentengan sultan dan pembesar.

Kesan Perjanjian British -Siam Pada Tahun 1826, 1897, 1899 Ke Atas NNMU
Perjanjian-perjanjian yang dipersetujui oleh Siam dengan British telah menyebabkan negeri-negeri melayu utara menerima kemasukan British.Berdasarkan kepada isi kandungan perjanjian Burney, perdagangan British di NNMU dapat diperluaskan.Hal ini kerana, perjajian tersebut menyatakan bahawa Siam tidak boleh menghalang dan menggangu perdagangan British di Kelantan dan Terengganu.Selain itu, melalui perjanjian sulit 1897, British mahu memastikan supaya Siam tidak memberi peluang kepada kuasa lain untuk meluaskan kuasa dan pengaruh di Kedah, Perlis, Kelantan dan Terengganu.Hal ini menujukkan bahawa British telah mempunyai minat untuk menguasai NNMU. Perjajian sempadan 1899 juga telah membuka peluang kepada British untuk memperluaskan pengaruhnya ke NNMU. Perjanjian ini penting untuk tentukan kawasan yang British boleh campur tangan pada masa hadapan.


Pengaruh British Di Kedah
Walaupun pada abad ke-19 British tidak menguasai kedah secara rasmi, namun system pemerihtahan british yang dilaksanakan di negeri-negeri selat telah mempengaruhi system pentadbiran di Kedah. Ini kerana kedah sudah semakin terlibat dengan British. Kedah telah mengaplikasikan beberapa corak pentadbiran British yang ditiru dari negeri-negeri selat. Hal ini dapat dilihat apabila sultan Kedah iaitu sultan Abdul Hamid telah berusaha dengan giat untuk menyerapkan beberapa aspek pentadbiran Barat, pada tahun 1885 baginda telah melawat negeri Perak dan Singapura untuk meninjau sistem pentadbiran di sana. Ekoran itu, baginda telah memperkanalkan system bergaji pegawai kanan, malah pada masa yang sama baginda juga telah menubuhkan pasukan polis bagi mengawal keselamatan dan keamanan negeri. Selain itu, baginda juga telah mengadakan undang-undang mengawal tahan perlombongan bijih timah, serta sistem kewangan berpusat.
Dari segi ekonomi, Kedah juga bertalian dengan negeri-negeri selat, ini kerana ekonomi Pulau Pinang dan Kedah saling berkait rapat antara satu sama lain. Contohnya pajak cukai kedah telah di kendalikan oleh saudagar Hokkien di Pulau Pinang, dan pada tahun1887 firma ini telah mengambil pajakan utama candu dan arak di Kedah dan Pulau Pinang. Selain itu, bagi memajukan kegiatan pertanian di Kedah, sultan Kedah telah membuat pinjaman dari Pulau Pinang bagi tujuan pembinaan terusan air, antaranya yang terpenting ialah pembinaan terusan yang menyambungkan Alor Setar dan lembah gunung yang membolehkan pembukaan kawasan penanaman padi yang baru. Hasil tanaman padi akan akan dijual ke pulau pinang bagi tujuan pemasaran ke pasaran luar.

Pengaruh British Di Johor
Pada abad ke-19 masih British tidak dapat menepatkan penasihatnya di Johor, tetapi pengaruh British tetap masuk ke Johor melalui dasar-dasar pembaratan yang dijalankan oleh Daeng Ibrahim dan sultan abu Bakar. Setelah mempengaruhi corak pentadbiran yang dijalankan oleh British di negeri-negeri selat, pemerintah Johor pada masa tersebut telah meniru beberapa corak pentadbiran British tersebut.Antara perubahan yang dilakukan di Johor ialah mengubah corak pentadbiran baru, ini adalah bertujuan bagi melancarkan pentadbiran,hal ini menyebabkan terbentuknya jabatan kerajaan yang terdiri daripada perbendaharaan, polis, penjara, mahkamah, ukur, laut, perubatan dan kereta api, serta telah memperkenalkan undang-undang baru di Johor yang dipengaruhi dari British. Pada masa yang sama, terdapat juga pegawai-pegawai tinggi yang dilantik adalah dikalanagan orang British. Malah dalam kemajuan pendidikan, banyak sekolah-sekolah inggeris telah didirikan di Johor. Ekoran ini, tulisan jawi telah di tukar kepada tulisan rumi.
Dari segi ekonomi juga, negeri Johor sangat berpengaruh dengan sistem ekonomi British.Pada zaman pemerintahan daeng Ibrahim, baginda telah giat memajukan kegiatan pertanian terutamanya penanaman lada hitam dan gambir. Hal ini menyebabkan ramai buruh cina dari tanah jajahan British telah dibawa masuk ke Johor bagi memenuhi tenaga buruh.Atas nasihat W.W Ker, sistem kangcu telah diperkanalkan bagi mengawal kaum cina. Kangcu bermaksud tuan sungai yang berkuasa keatas sungai dan kedua-dua tebing sungai tersebut. Kangcu telah diberi kuasa terhadap kawasan masing-masing, dan kungcu juga akan membayar sewa serta pajakan kepada sultan. Kebanyakkan pemodal yang mengusahakan kegiatan ini adalah pemodal dari negeri-negeri selat. Hal ini jelaslah menunjukkan bahawa ekonomi di Johor telah dipengaruhi oleh British secara tidak langsung.

Pengaruh British Di Kelantan
Keadaan politik yang tegang di Kelantan akibat daripada perebutan tahta, telah menyebabkan Kelantan terpaksa meminta bantuan dari siam. Hal ini telah membuka jalan kepada kerajaan Siam yang telah pun memikirkan bahawa pentingnya untuk mengenakan kawalan ketat keatas Kelantan. Dibawah pengawasan secara langsung ini, usaha-usaha telah dijalankan untuk menyusun semula kewangan dan mengukuhkan kuasa pusat keatas pentadbiran kampung seperti mencegah kekacauan dan mengadakan pembaharuan dalam kerajaan kelantan. Hal ini adalah bertujuan untuk menyekat kemungkinan campur tangan inggeris.
Walaubagaimanapun, sultan Kelantan sendiri telahpun mempengaruhi corak pentadbiran British yang menyebabkan baginda telah mengaplikasikan corak pentadbiran ke dalam negeri Kelantan. Sultan Kelantan dikatakan mudah menerima pembaharuan pentadbiran, berikutan dengan lawatan baginda ke negeri Johor dan singapura pada tahun 1896 menyababkan baginda telah mendirikan sebuah pejabat tanah di kota bharu ,ianya telah meniru corak pentadbiran British di Singapura. Selain itu, setelah mempengaruhi corak pentadbiran British, baginda juga telah menubuhkan jabatan kerjaraya, pasukan polis dan permulaan penggunaan perkhidmatan telefon.
Manakala dari segi ekonomi, seperti negeri Johor, Kelantan juga telah mempengaruhi ekonomi British. Contohnya pada abad ke-19 Kelantan juga telah menerima buruh-buruh cina bagi kegiatan perlombangan dan pertanian.Namun pertanian lada hitam dan gambir tidak berkembang sepertimana negeri di pantai barat. Selain itu, kegiatan perdangangan di kelantan sememang wujud, tetapi tidaklah begitu besar.Kegiatan perdangan ini juga mempunyai perhubungan dengan British, hal ini kerana pedangang-pedangang yang berdagang di Kalantan merupakan padagang daripada negeri-negeri selat.

Kesimpulan
Walaupun British tidak menguasai seluruh negeri di Malaysia, namun pengaruh terhadap corak pentadbiran British di negeri-negeri selat, telah menyerap masuk ke negeri-negeri lain yang tidak dijajah, sama ada secara paksaan ataupun ianya ditiru oleh sultan bagi memantapkan sistem pentadbiran di negeri mereka. Walaubagaimanapun tindakan tersebut telah membuka jalan kepada British untuk campur tangan secara langsung di negeri-negeri tersebut. Malah pada masa yang sama hubungan baik antara british dengan Siam juga telah memudahkan British untuk campur tangan di Kelantan, Kedah, Perlis dan Terengganu. Hal ini telah menyababkan negeri tersebut telah dikuasai oleh British secara rasmi menjelang abad ke-20.